Centenars de persones visiten la Fira del Farro de la Vall de Bianya, que enguany ha arribat a la seva 13a edició

La Vall de Bianya va celebrar el cap de setmana la 13a edició d’un esdeveniment ja consolidat al municipi, la Fira del Farro. Aquest encara és un territori on es conrea aquest tipus de cereal. Des del 2008 s’organitza aquesta fira dedicada exclusivament a promoure el farro.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya: Estem molt contents. Aquest any el temps ens ha acompanyat. Després de 13 anys potser és l’any que ens ha fet el dia més maco. Una gran afluència. Disfrutant de la fira.

La fira es va inaugurar dissabte amb una conferència de l’equip d’arquitectes RCR sobre el projecte “La Vila”. El dia va culminar amb un sopar-tastet al centre cívic ofert pels restaurants i artesans de la Vall de Bianya. Els assistents van poder tastar el farro adaptat a diferents tipus de menjars, així com altres plats típics de la zona. L’activitat va comptar amb la presència del conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch.

Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya: Tot just la setmana passada, estàvem gestionant el temporal. Un temporal molt intens, que va durar molts dies i va afectar tot el país. Vam patir molt i va haver-hi molta gent treballant. Avui és el contrast, venir aquí a una fira a la Vall de Bianya, la Fira del Farro, la tretzena edició. Tot el poble s’implica, des d’entitats, veïns, pagesos i el mateix ajuntament.

 

Elisabet Capdevila, Restaurant Mas La Peça: Hem fet un arròs a la cassola, amb verdures i ceps. Com que hi havia d’haver el farro, hi hem posat un cruixent de farro, que l’hem fet al forn, l’hem deixat refredar i l’hem posat al cim per acompanyar.

 

Marc Ayats, Restaurant Ca la Nàsia: Nosaltres hem fet un ‘platillo’, que l’hem fet en una versió una mica més petita. Consisteix en unes pilotilles, un tros de costella de porc i uns bolets, que en aquest cas són uns rovellons.

A més, diumenge es van mostrar les parades, amb productes artesanals i una exposició d’animals. Durant el matí també es van poder veure exhibicions de diferents oficis del camp a càrrec de veïns del municipi. El que tampoc va faltar va ser la cercavila de la Colla Gegantera de la Vall de Bianya, que va amenitzar la trobada.

Josep Maria Peracaula, Can Dorca: Cada any faig un producte de farro. Aquest any m’ha tocat fer una botifarra d’ou amb farro.

 

Carme Plana, Can Rovira de Batet de la Serra: Venim des del primer d’any a aquesta fira i ens agrada molt.

Posteriorment, es va lliurar el títol honorífic de padrí i padrina de la Fira del Farro de la Vall de Bianya a Rosa Darné i Adrià Ferrés, respectivament.

Rosa Darné, padrina: Estic molt content que m’hagin fet padrina per representació de la Fira del Farro, perquè és una tradició d’aquí a Bianya que fa molts anys que es fa.

 

Adrià Ferrés, padrí: Molt maca aquesta fira. Ja fa molts anys que es fa i és molt maca.

Un any més i un altre èxit. La Fira del Farro va servir per donar a conèixer un producte de proximitat com ho és el farro.