Un centenar de persones recorden i recorren el camí de l’exili republicà per l’Alta Garrotxa

Poc més d’un centenar de persones van participar aquest diumenge a la segona edició de la Marxa de la retirada republicana durant la Guerra Civil per l’Alta Garrotxa, exactament 81 anys després de l’inici d’un dels capítols més negres de la història d’Espanya. La marxa s’iniciava a Sadernes i acabava a Sant Llorenç de Cerdans, i tenia com a objectiu homenejar a tots aquells civils i soldats republicans que van haver d’escapar de les tropes del dictador Franco.

Miquel Àngel Fumenal, president PEHOC: a les alçades que estem, segle XXI, 2020, comencem a tenir un problema de memòria vivia, perquè les generacions que van viure en carn viva la Guerra civil ens estan deixant, poc a poc ens van deixant i aquest record personal i transmissió de la història d’avis, fills i nets cada cop és més edifici. I cal refermar aquest record de manera viva i física aquest record.

Raül Valls, president Amical Antics Guerrillers de Catalunya: Perquè la fi de la República va suposar la fi d’una esperances epr a tots els pobles d’Espanya, i alguns voldrien que oblidéssim quest final, aquesta tragèdia de gent que va fugir per la frontera ara farà 81 anys, és fonamental recordar-ho.

Persones de totes les edats van participar a la marxa, de 22 quilòmetres i 850 metres de desnivell acumulat en pujada. La mateixa ruta que van haver de fer els exiliats amb l’única diferència que les condicions climàtiques d’aquell febrer del 39 eren de molt més fred.

Dolors Bosch, participant: El fet de fer aquesta caminada és per recordar i guardar respecte per a tota aquella gent que ho va patir.

Guillem Tuneu, Jan Tresserras i Neus Garreta, participants: Som de l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Dona del Tura d’Olot, de la unitat de trucs i quan vam veure que es feia la ruta d’exili ens hi vam engrescar, perquè creiem que és, també, un bon projecte educatiu, més enllà de caminar i la muntanya.

Un cop a França, els participants van ser retornat amb autocar cap a la Garrotxa el mateix dia.

x