La pagesia de la Vall d’en Bas rebutja la proposta de la variant i demana que es reconsideri l’alternativa de Marboleny

Bloquejar la Garrotxa: aquest és l’advertiment que fa la pagesia de la Vall d’en Bas en cas que es mantingui el traçat proposat pel Departament de Territori com a variant de Les Preses. El sector es mostra en contra del projecte, i demana tornar a posar sobre la taula l’alternativa de Marboleny, malgrat que el Parc Natural rebutgi aquesta opció.

Unió de Pagesos i els membres de la Cooperativa de la Vall d’en Bas rebutgen de ple la proposta de la Variant de Les Preses, que ha de passar pel costat de l’escola Verntallat. Segons la pagesia, no els agrada “gota” el projecte, al considerar que afecta bona part del sòl agrícola de la Vall per diversos motius: per una banda, anul·la terres de conreu, però per l’altre afecta als drenatges d’aigua dels camps que quedaran.

Andreu Costa, president Cooperativa Vall d’en Bas: “Actualment amb aquesta carretera es partirien tots els camps, i com que la carretera passaria elevada l’aigua quedaria embassada en ambdós costats. No ho veiem gens viable.”

El sector demana que es reconsideri l’alternativa de Marboleny: no entén perquè no es troba sobre la taula, ja que afecta menys territori. Creuen que la posició del Parc Natural és clau en aquest aspecte, i demanen que l’ens canviï de postura.

Joan Puigdevall, Unió de Pagesos: “L’alternativa de la Marboleny ja l’han descartat d’entrada, i ens sorprèn, perquè les nostres terres són les més fèrtils de Catalunya: a la pagesia no la tenen en compte per a res.”

Andreu Costa, president Cooperativa Vall d’en Bas”Tenim la oposició del Parc, perquè Marboleny afecta el Parc Natural. Però si no els afectem a ells ens quedem afectats nosaltres, la producció d’aliments i la nostra subsistència econòmica.”

Joan Puigdevall, Unió de Pagesos:”I també ens surten amb la zona industrial. No tenen en compte que una indústria es pot posar en qualsevol altre polígon, i en canvi un camp queda afectat de per vida amb el pas d’una infraestructura així.”

La pagesia demana a l’Ajuntament de la Vall d’en Bas que vagi a la una per defensar la proposta de Marboleny, i demana a Les Preses i Olot que recolzin la seva proposta per agilitzar la variant el més aviat possible. Si no es planteja l’alternativa, plantegen iniciar mobilitzacions per afectar la circulació viària a la comarca.

 

 

x