La Garrotxa podria sumar tres boscos terapèutics aquest any

L’ONG Sèlvans ha constatat en els darrers mesos l’interès creixent pels boscos madurs i les seves propietats terapèutiques, sobre els quals reben consultes gairebé a diari. Actualment a la Garrotxa només hi ha un itinerari senyalitzat al bosc de Can Serra, entre Olot i les Preses, però molt aviat es podria passar d’un a quatre boscos.

Montserrat Moya, coordinadora banys de bosc: Ja s’han diagnosticat alguns boscos madurs molt interessants i ara l’associació Sèlvans és l’encarregada de fer la custòdia d’aquests espais. Ha entrat en relació amb els propietaris i estan estudiant la millor manera de poder conservar aquests boscos.

Tot apunta que el segon itinerari d’aquest tipus estarà situat a la zona de les Olletes, a la Vall d’en Bas.

Montserrat Moya, coordinadora banys de bosc: Aquí ja s’ha arribat a un acord amb el propietari i sembla que ja es podrà signar l’acord de custòdia en les properes setmanes. Si tot va bé aquesta primavera podrem inaugurar l’itinerari de les Olletes.

 Perquè un bosc sigui considerat terapèutic ha d’albergar arbres centenaris i una biodiversitat rica, a més de ser protegit i haver patit poca intervenció humana. Tots aquests condicionants fan que un “bany de bosc” tingui múltiples beneficis per a les persones.

Montserrat Moya, coordinadora banys de bosc: Hi ha uns paràmetres mèdics que es constaten, com el tema de baixar la pressió sanguínia, el nivell de glucosa en sang, es regula el ritme cardíac, es baixa el nivell de cortisol que és la hormona de l’estrès… i a nivell anímic es veu també que la gent millora el seu estat, baixant el nivell d’angoixa, ansietat…

 Segons Sèlvans, les institucions públiques també aposten cada cop més per aquest model, que permet preservar els boscos i aprofitar-ne les propietats a través de l’ecoturisme de salut.