Els TEDAX dels Mossos no descarten que el temporal Glòria deixés al descobert més artefactes explosius a la Garrotxa

Aquestes marques en rosa fluorescent són el que queda de la troballa que els Mossos d’Esquadra van fer fa pocs dies a la llera del riu Fluvià, al seu pas per La Vall d’en Bas. Alertats per un veí, van localitzar quinze granades i una espoleta, que el temporal Glòria havia deixat al descobert després de vuitanta anys.

Responsable Unitat TEDAX Garrotxa: Són de la Guerra Civil i el més probable és que totes les tropes que marxaven cap a França, abans d’arribar a la frontera ja descarregaven pes i segurament les deurien llençar per aquí per la zona.

La Unitat TEDAX de Girona, especialistes en la desactivació d’artefactes explosius, no descarta que la força de l’aigua hagi desenterrat més objectes com aquests i recomana als usuaris actuar amb la màxima precaució en cas de trobar-ne.

Responsable Unitat TEDAX Garrotxa: Nosaltres ara esperem a que baixi el nivell de l’aigua i vindrem a fer una segona recerca. Sempre és no tocar i avisar la policia, perquè vinguin aquí assegurin i activin els serveis pertinents. No s’ha de tocar mai un artefacte que podria ser explosiu, i davant del dubte, no tocar-ho mai tampoc.

 El procediment habitual en  una intervenció d’aquest tipus és analitzar la munició i destruïr-la per qüestions de seguretat, com ha passat amb els petits testimonis de la guerra que s’han trobat darrerament a la Garrotxa.

x