Uns 600 garrotxins col•laboren en la demostració de força de l’independentisme a Perpinyà

Uns 600 garrotxins s’han desplaçat aquest dissabte a Perpinyà per assistir a l’acte organitzat pel Consell per la República Catalana, amb l’objectiu de mostrar el suport als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que feien acte de presència a la Catalunya nord, i així mateix, demostrar la força que manté l’independentisme al 2020.

10 dels autocars organitzats per l’ANC han sortit d’Olot, mentre que dos més ho han fet des de la Vall d’Hostoles. Alguns han sortit de la Garrotxa a 2/4 de 8 del matí, si bé la gran majoria ho ha fet a 2/4 de 9.

L’arribada fins al Parc de les Exposicions, on se celebrava el primer acte independentista multitudinari de l’any, no ha estat fàcil. Tot i les previsions i la coordinació de les autoritats d’aquest territori, la ciutat no ha estat capaç d’absorbir els centenars d’autocars procedents de tot el Principat. Les entrades a la ciutat des de la carretera s’han vist col·lapsades des de quarts de 12 del matí.

Fins a un centenar de vehicles organitzats per l’ANC no havien pogut prendre les sortides pertinents al pic del migdia. El Consell decidia llavors iniciar l’acte una hora més tard, en un intent de donar marge a l’arribada de tots els catalans, si bé a la 1 de la tarda encara eren molts els que encara esperaven a la carretera.

Els manifestants d’un parell d’autocars sortits de la Garrotxa decidien fer mitja volta i tornar a la comarca. Altres persistien arribant finalment al Parc de les Exposicions, on trobaven un recinte ample i de fàcil accés, amb tot de pantalles gegant per seguir l’esdeveniment. Eren en total 200.000 persones segons l’organització, 110.000 segons les autoritats franceses.

Clara Ponsatí va ser la primera dels eurodiputats catalans a parlar. Va criticar durament la taula de diàleg amb el govern de Pedro Sánchez, qualificant-la “d’enganyifa”, i assegurant que l’única forma d’encaix amb l’Estat espanyol era renunciant a ser català. Comín va intervenir després per defensar el Consell de la República com a eina efectiva per assolir i defensar la República.

Un clamor va sentir-se en escoltar les primeres paraules de Carles Puigdemont. L’expresident de la Generalitat comminava als assistent a mobilitzar-se permanentment per assolir la independència. “Preparem-nos”, consignava. Entre el públic, sonaven les consignes d’unitat. Acabaven aclamant Puigdemont al crit de “president”, abans de clamar “independència” i cantar els segadors.

A 3/4 de 3, després de les actuacions de músics com Lluís Llach i Roger Mas, i els vídeos dels líders independentistes a la presó, es donava l’acte per acabat. Els milers d’assistents encara havien de buscar els autocars per tornar a casa. Les autoritats havien demanat el seu estacionament en dos carrils d’una carretera tancada al trànsit habitual per disposar la sortida de manera ordenada. El resultat, desenes de quilòmetres d’autocars aturats. Els darrers engegaven motors tres hores més tard de l’acabament de l’acte independentista, tocades les 6 de la tarda.