La Cooperativa la Fageda alerta que la manca d’ajuts públics pot posar en risc la capacitat de contractació

En una trobada informal amb periodistes de mitjans de comunicació de la Garrotxa, La Fageda ha volgut explicar àmpliament el seu projecte. El seu fundador, Cristóbal Colón, ha repetit que la cooperativa no és una empresa, és un projecte social que funciona a partir d’una empresa amb múltiples línies de producció amb valor afegit per afavorir les capacitats dels seus treballadors, persones amb discapacitats psíquiques o malalties mentals, i amb un producte estrella, els iogurts.

L’any passat van fabricar 93 milions d’unitats de productes làctics de 23 referències diferents. Això els permet subsistir en l’àmbit dels Centres Especials de Treball, que fa anys que pateix manca d’ajuts públics.

Des del anys 80, les ajudes per la generació de nous llocs de treball van mantenir-se als 12.000 euros sense augments, tot i la puja de la inflació i del salari mínim, i des del 2010 s’han deixat d’atorgar. Fins ara, La Fageda ha pogut contractar a tothom que ha picat a la seva porta, però Cristóbal Colón no sap fins quan podran mantenir-ho.

Cristóbal Colón, president i fundador de La Fageda: Aquestes polítiques ataquen fonamentalment el model de treball protegit i això implicarà la destrucció de llocs de treball. Si aquest context continua sent el de la indiferència i la falta de recursos, d’alguna manera ens afectarà. Intentarem que sigui la mínima possible.

Colón denuncia que, sense ajudes reals, el concepte d’inclusió social es queda en bones paraules. De moment, l’activitat empresarial, destacant la producció de derivats làctics, ha procurat ingressos per pagar el cost de la plantilla i invertir prop de 28 milions en els últims anys, per a la nova fàbrica de iogurts, gelats i melmelades, altres noves instal·lacions, millores o un laboratori propi. Aquest mes de març La Fageda treu al mercat una nova gamma de iogurts cremosos en envàs de cartró.

Dels 6,6 milions d’inversió prevista per a aquest any i el vinent, 1 milió i mig s’ha destinat a nova maquinària de ‘packaging’.

x