L’Orfeó Popular olotí acull la representació ‘Isabel Cinc Hores, la història d’una dona que els historiadors negaven’

Isabel Vila, nascuda a Calonge l’any 1843, va ser la primera dona sindicalista catalana i directora d’escola. Va ser testimoni del Foc de la Bisbal, o també anomenats Fets del 6 d’octubre del 1869, l’històric aixecament federalista i republicà armat més contundent del segle XIX a les comarques de Girona. Isabel, era coneguda com a ‘Isabel Cinc Hores’ per la seva reivindicació de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys que treballaven a les fàbriques en una època en què el treball infantil estava molt estès.

La primera persona que va parlar d’Isabel Vila va ser el diputat fe­deralista Pere Caimó, que en va destacar la implicació en l’alça­ment republicà de la Bisbal l’any 1869, que ell mateix havia liderat. La segona, l’historiador i polític gironí Carles Rahola en dos textos als anys 30. Però no va ser fins 60 anys després que el polític i historiador republicà Francesc Ferrer va descobrir la figura d’Isabel Vila l’any 1996.

Antoni Strubell, autor: He trobat, l’any 1871, una dona que era no només sindicalista sinó líder sindicalista i que a més escrivia en els principals diaris de la primera Internacional. Se li van riure a la cara, és impossible si en tota la premsa del segle XIX no trobaràs cap sindicalista.

A partir d’aquí, Toni Sturbell va decidir escriure un monòleg, sota el títol ‘Isabel Cinc Hores’ interpretat per Carme Sansa. Una obra d’una hora on Sansa es posa en la pell d’una Isabel ja gran que recorda a l’aula d’una escola la seva apassionant vida d’activista així com el moment històric que va viure.

Joan Planas, promotor artístic: És la història d’aquest país, la història de Catalunya vist des del punt de vida de la dona revolucionaria. La revolució és el sentit de millorar les coses. La primera mestra d’escola, la primera revolucionaria és Isabel Vila.

La representació s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de la Dona, ja que no es pot tenir cap figura més representativa en aquest dia tant assenyalat, que una dona pionera i revolucionaria com ella.

I també a l’Orfeó Popular Olotí, aquest dissabte, l’escriptor garrotxí Manel Fortis presenta “Podria ser el teu barri”, una obra de teatre. A la presentació, que serà a les set de la tarda, s’hi podrà veure un fragment de la peça, que reflexiona sobre la violència masclista, en format de microteatre i una performance de dansa a càrrec de Milena Hidalgo, guanyadora del concurs Talent Volcànic d’Olot Televisió.

x