El decret d’estat d’alarma i el cessament de tota activitat eleven les mesures preventives per contenir la propagació del coronavirus

El decret d’estat d’alarma permetrà a l’executiu espanyol regular i limitar la circulació a persones i vehicles en llocs i moment determinats, confiscar béns de manera temporal, intervenir i ocupar indústries o locals, limitar o racionar l’ús de serveis i el consum de productes de primera necessitat. Tot, per contenir la propagació del coronavirus a tot el territori. Les mesures se sumen al decret de cessament de l’activitat de Generalitat, que suposa el tancament de gimnasos i locals d’oci nocturn per evitar la concentració de persones en espais tancats.

Joan Estartús, propietari pub Lucky Luke: Vaig veure que la cosa ja és aquí, i tota la nit rumiant-t’hi fins que aquest matí he dit que havíem de tancar. Si tinc clients a dins i entra algú infectat, s’infectaran tots i tinc també el personal que també rebria i per precaució doncs és evitar que hi hagi més contaminats.

El decret de cessament d’activitat del govern català també ordena el tancament de les àrees comercials no destinades a aliments o productes de primera necessitat, com medicaments.

Imma Casas, responsable Queviures Pilar: Ho estem vivint com ho està vivint tothom, malament, perquè és una situació complicada. De moment hem d’intentar mantenir-nos oberts perquè és un producte de primera necessitat i no podem deixar a l’estacada a la gent, necessitem menjar. Llavors el que intentarem és oferir menjar mentre a nosaltres ens serveixin.

Tenint en compte les demandes del sector primari, i en no estar encara prohibit per les administracions supracomarcals, l’Ajuntament d’Olot permetrà el mercat de productes frescos els propers dos dilluns a la capital de la Garrotxa, no així el de roba i complements. A les residències de persones grans s’han restringit les visites.

Montserrat Valdayo, directora Residència Santa Maria del Tura: Això que no puguin venir les famílies al centre, ens sembla una mesura de força major. A partir de dilluns facilitarem un telèfon amb l’aplicació de whatsapp que tothom té al seu telèfon per poder fer videoconferències, trucades, enviar àudios perquè el contacte sigui més al minut.

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa també ha elevat les mesures preventives del COVID-19 seguint les indicacions de Salut. Entre les darreres, destaquen la suspensió de les intervencions quirúrgiques no urgents. Així mateix, se suspenen totes les visites i proves a consultes externes i l’atenció primària, i tota la rehabilitació, tant a l’Hospital com domiciliària.  Es restringeix a una persona l’acompanyament i visita als pacients hospitalitzats. En el cas de les unitats 1 i 2, es farà un registre d’entrada de familiars. Tota la informació la poden consultar al web de l’hospital olotí.

x