L’executiu espanyol decreta l’estat d’alarma sota un comandament únic i restringint la mobilitat dels ciutadans

Després de més de set hores de reunió del Consell de Ministres, el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut en roda de premsa per donar a conèixer les mesures contingudes dintre el reial decret d’estat d’alarma anunciat aquest divendres. Aquestes mesures es desplegaran durant els propers 15 dies sota un comandament únic encapçalat pel govern espanyol, que assumirà totes les competències en interior, transports i sanitat. En aquest sentit, delega les competències de les comunitats autònomes als minisitres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat.

Segons les mesures incloses en el decret de l’estat d’alarma, els ciutadans únicament podran circular per l’espai públic per adquirir aliments, productes farmacèutics o de primera necessitat, per desplaçar-se al lloc de treball, l’assistència a persones dependents o a entitats financeres per qüestions de força major. Els vehicles igualment podran circular per a la realització d’aquestes activitats. El president de l’executiu espanyol ha informat que el Minsiteri d’Interior podrà tallar carreteres per qüestions sanitàries o evitar problemes de trànsit.

Tots els cossos de seguretat de l’Estat queeden sota les orrdres del ministre d’Interior. Quan sigui necessari, es disposarà de l’actuació de l’Excèrcit.

En l’àmbit educatiu, queda suspesa tota activitat de manera presencial a tots els nivells.

Queda també suspesa l’activitat comercial minorista excepte la de productes de primera necessitat, estancs, equips tecnològics, tintoreries o perruqueries. No es podrà consumir productes alimentari en cap establiment.

També se suspèn l’obertura al públic de biblioteques, locals culturals, instal·lacions esportives i d’oci.

Han de quedat tancats els establiments del sector de l’hostaleria, restaurants i cafeteries. Aquests establiments Podran fer serveis d’entrega a domicili.

Es prohibeixen les desfilades, festes populars i revetlles. Quant a les activitats religioses i fúnebres, podran realitzar-se amb mesures que evitin aglomeracions de persones.

S’estableixen mesures addicionals destinades a reforçar el sistema sanitari. Tots els centres queden sota les ordres directes ministre de Sanitat, que es reservarà les facultats necessàries per garantir l’equitat al territori. El ministre de podrà intervenir locals i serveis de salut privats, per requeriments temporals que seran obligatoris.

Es manté els servei ferriviari de rodalies però es redueixen a la meitat els serveis de mitja distància, el transport per carretera i al mar.

El subministre alimentari quedarà garantit, així com l’energia elèctrica.

El president de l’executiu espanyol ha recordat que aquest diumenge es reunirà amb els presidents de les diferents regions per coordinar-se contra la propagació del coronavirus, deixant a un costat les diferències per donar una resposta comuna. Ha afegit que, en relació amb aquests presdients, el govern espanyol adaptarà les mesures de l’estat d’alarma en funció de l’evolució de la crisi sanitària. Sánchez ha dit que, en aquest context, la coordinació és  una obligació.

El president de l’executiu espanyol ha dit que venen unes setmanes difícils on el primer objectiu és doblegar la corva de propagació del virus, arribant a una vacuna que eviti futures pandèmies.

Sánchez ha demanat la col·laboració de tots, amb responsabilitat i disciplina social, i ha asegurat que els ciutadans toraran tard o d’hora a la rutina anant tots a una. Ha assegurat que adascú té una missió, i ha demanat protegir a la població més vulnerable. “Els nostres grans ens van donar un exemple i ara hem de correspondre’ls amb solidaritat entre generacions”, ha dit.

Ha finalitzat la seva intervenció amb un reconeixement als professionals de la salut, a les autoritats territorials, les forces de seguretat i armades, els investigadors, el món de la cultura que aporta ocupació als ciutadans que shan de quedar a casa, els empresaris i autònoms que sacrifiquen ingressos, als mitjans de comuniació, a les persones que donen sang, els pares i mares i els cuidadors de persones vulnerables. A tots ells els ha donat les gràcies. “Guanyarem. Intentem que el preu sigui el mínim”, ha conclòs.

Preguntat sobre la demanda del president Quim Torra per confinar Catalunya, Sánchez ha dit que el virus no atén a diferències territorials a l’hora de restringir alguns drets per evitar la propagació del virus. “És igual on visqui, si a la Vall d’Aran, Ourense o Madrid. No poden haver restriccions territorials”, ha manifestat.

En conèixer el borrador del decret, aquesta tarda part de l’executiu català ha comparegut. La consellera de Presidència, Meritxell Budó assegurava que el Govern català no permetria una invasió de competències per part del Govern espanyol.

x