Què és pot fer i què no, durant l’estat d’alarma?

Es pot sortir al carrer? Només si és imprescindible. Es pot sortir per comprar aliments, medicaments, anar a hospitals, anar al banc o passejar el gos. També es pot anar a treballar, si no hi ha alternativa. Això sí: la policia pot demanar una justificació per sortir de casa. També es pot posar gasolina als vehicles. En canvi, no es pot portar els nens al parc, sortir a córrer o anar en bici.

Es pot anar a una cita mèdica? Si no és urgent, millor ajornar-la. Es pot viatjar en els transports públics? Només si és imprescindible. En l’àmbit de l’Estat, avions, trens de llarga i mitja distància, vaixells i autobusos urbans o interurbans només estaran ocupats al 50 per cent de la capacitat. I a Catalunya, al 30 per cent. Es desaconsella l’ús del transport públic als més grans de 65 anys o malalts crònics.
Es pot sortir per tenir cura d’una persona dependent? Sí; forma part dels serveis essencials. Es pot anar a bars, restaurants, cinemes, teatres o biblioteques? No; estaran tancats.

Es pot entrar o sortir dels municipis? Només per estricta necessitat. Tan sols ho poden fer els serveis essencials, com ara seguretat i emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, recollida d’escombraries, subministraments sanitaris i de farmàcia, i distribució d’aliments. El Ministeri de l’Interior pot acordar el tall de carreteres. El subministrament als supermercats i botigues d’alimentació està garantit. Es pot viatjar per fer turisme? No; sí que es pot viatjar per tornar al lloc de residència habitual.
S’han tancat les fronteres? No; es pot passar d’un país a un altre.

x