El Col·legi Oficial de Metges de Girona és partidari d’una aturada més “radical”

L’aparició dels primers casos de coronavirus a la Garrotxa no ha alterat el sistema sanitari comarcal perquè ja s’havien pres les mesures pertinents per fer front a una previsió que, de moment, s’està complint. És l’afirmació que fan els responsables mèdics de la comarca. Ara bé, la pregunta és què pot passar els propers dies i si s’està prou preparat. És l’interrogant que avui posa sobre la taula el programa ‘Pros i Contres’ d’aquest dimecres a la nit, a les 21.15.

Les persones a les que s’ha confirmat que pateixen la malaltia ja estaven confinades a casa perquè havien comunicat símptomes. Ara bé, la simptomatologia tampoc és tan concreta i pot crear confusió.

Glòria Bassets, directora Atenció Primària Hospital Olot. És un quadre que sembla un quadre gripal: una tos que sol ser seca, una febre i pot empitjorar cap una dificultat respiratòria. Però ara el més important no és qui té i qui no té el coronavirus. El més important és que continuem amb les mesures que se’ns han explicat i la distància social és bàsica. Si no aconseguim separar-nos serà molt complicat aturar-lo.

Glòria Bassets és la directora d’Atenció Primària de l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa

Unes mesures que volen evitar un increment desmesurat de contagi que podria provocar una saturació del sistema sanitari. Des del Col·legi Oficial de Metges de Girona consideren que les mesures haurien de ser molt més radicals.

Josep Vilaplana, president Col·legi Oficial Metges Girona. Jo seria molt més partidari de fer-ho molt més radical. La mesura que ha pres Itàlia de tancar-ho absolutament tot i només mantenir obertes les farmàcies i supermercats seria probablement la mesura més adequada.

A la Garrotxa el sistema està suportant bé la demanda ciutadana i els professionals de la salut agraeix la col·laboració ciutadana. Des de l’Hospital d’Olot asseguren tenir controlada la situació.

Josep Maria Padrosa, gerent Hospital d’Olot. Tenim la sort que tenim un hospital gran i relativament poc ocupat. Això ens permet tenir un coixí que possiblement altres no tenen. De moment tenim espai i possibilitat per admetre malalts. No tots els malalts s’han de tractar en un hospital, pràcticament el 80% tenen simptomatologia lleu que poden ser tractats a casa i aquests són els que hem de mirar de mantenir a casa.

Josep Maria Padrosa, gerent de l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa

El que és inqüestionable és que tothom es fa la mateixa pregunta: es pot produir un increment sobtat de casos? Què pot passar els propers dies?

Josep Vilaplana, president Col·legi Oficial Metges Girona El que ha passat en aquests 15 dies anteriors no ho podem aturar però si que podem pensar que d’aquí a dues o tres setmanes poden baixar els casos si nosaltres adoptem unes mesures lo suficientment dràstiques.