Els efectes sobre l’economia dependran de la rapidesa amb la que actuï l’administració en aplicar mesures per tallar el coronavirus

Aquests dies els empresaris fan més números que mai. Les mesures extraordinàries provocades pel coronavirus obliguen a adoptar mesures mai vistes fins ara. Per entendre què passa ja no en fem prou de fer una lectura micro i hem d’obrir la perspectiva en la macro economia. Ens hi ha ajudat un expert català.

Després d’uns anys de creixement sostingut de l’economia quan menys s’esperava el virus ha provocat un xoc a la salut però també des del punt de vista econòmic. En conseqüència també apareix un xoc d’oferta perquè la cadena de transformació i de producció de l’activitat econòmica s’ha trencat.

Anton Gasol, degà Col·legi Economistes Catalunya. Gràcies a la globalització resulta que hi ha molta deslocalització de l’activitat econòmica, molts components es fabriquen en un lloc i es munten en un altre. Quan aquesta cadena es trenca l’activitat econòmica queda interrompuda. Això és un xoc d’oferta. Però simultàniament gairebé ha aparegut un xoc de demanda

Segons Gasol les conseqüències econòmiques són difícils de mesurar i dependrà de la durada de la pandèmia i si s’aconsegueix tallar-la d’una manera decidida.

Anton Gasol, degà Col·legi Economistes Catalunya. La única cosa que estem fent és posar diners en circulació, que és rellevant. Amb això el que es pretén és que l’activitat econòmica no s’aturi. Que entitats i empreses que tenen solvència i el seu mercat és bo, que per culpa d’això no es vegin abocades a tancar. Per tant, que puguin fer front als compromisos. Però no és suficient.

Explica que són mesures excessivament administratives i haurien de ser més pràctiques, amb clàusules que comprometin les empreses per una revisió a posteriori.

x