El sector turístic defineix la situació com a “dramàtica” i dona per perduda la Setmana Santa i part de l’estiu

El turisme, el sector més important de l’economia de la Garrotxa, es veurà greument afectat per l’aturada que estem vivint. Aquesta situació és traslladable a totes les comarques de Girona. És l’afirmació que es fa des de la Federació d’Hostaleria de la demarcació que no preveu poder tornar a arrencar fins d’aquí dos o tres mesos. El president de la federació ho ha explicat en una entrevista a Olot Televisió.

La imatge de turisme esportiu fent estada en un hotel de la Garrotxa, la de visitants passejant per la zona comercial del carrer de Sant Rafel d’Olot o la de turistes visitant els gorgs de les Planes d’Hostoles tardaran temps a poder tornar-se a repetir. La suspensió de tota activitat pel coronavirus ha aturat en sec el turisme a arreu. La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona no pot quantificar les pèrdues però sí que són molt conscients que la situació és molt complicada i ho serà mig termini.

Antoni Escudero, president Federació d’Hostaleria de Girona. Això serà un cop molt fort perquè hi ha molts autònoms. El gruix més gran dels 4.000 establiments que té la hostaleria i la restauració les comarques de Girona la meitat són restaurants i tot això està tancat. Són petits autònoms i gent que té dos, tres, quatre i cinc treballadors, famílies individuals.

Per Escudero les mesures publicades pel Govern espanyol aquest dimecres per compensar als autònoms no són suficients perquè hi ha despeses diàries fixes que no es podran fer front a mig termini.

Una situació que encara s’ha complicat més amb el tall de les fronteres. La decisió de la Unió Europea afecta especialment les comarques de Girona, principals receptores de turistes i consumidors francesos.

Des de la Federació d’Hostaleria de Girona es preparen per afrontar uns mesos molt complicats. Aquest any la previsió de contractació era molt positiva, amb un increment percentual per sobre de l’any passat i les reserves anaven per bon camí.

Antoni Escudero, president Federació d’Hostaleria de Girona. A dia d’avui no només s’ha anul·lat fins Setmana Santa sinó que se’n va la Setmana Santa i les reserves d’estiu. El sector, amb representació de totes les comarques, s’ha reunit aquesta setmana i expliquen que s’estan anul·lant moltes reserves d’estiu. Per tant, això pinta malament. Ja firmaria amb dos mesos. Anem a un mes vista, més les seqüeles de després jo calculo dos o tres mesos, d’entrada, perquè això comenci a funcionar.

Escudero ha posat a disposició de les autoritats sanitàries les habitacions d’hotel de les empreses associades per si fos necessari adaptar-les per acollir persones malaltes.