Sàpiens dedica la portada del mes a la xarxa clandestina de llibres del franquisme que va liderar un olotí

La lectura s’ha convertit en un bon aliat durant aquests dies de confinament. Per les persones que ja estan acostumats a la lectura segur que trobaran molts moments per fer una immersió. Pels que no tenen l’hàbit aquesta és una bona oportunitat per conèixer millor aquest món. Avui us donem un motiu més per fer-ho.

El número d’aquest mes de la revista ‘Sàpiens’ està molt vinculada a Olot. Amb el títol ‘Traficants de llibres’, el treball de recerca històrica parla de la xarxa clandestina que entrava llibres des de França fins a Catalunya i que estaven prohibits per la dictadura franquista.

Clàudia Pujol, directora de ‘Sàpiens’: “aquesta xarxa estava impulsada per un grup d’escoltes d’Olot, liderat per Lluís Sacrest, qui va ser alcalde d’Olot, i amb la qual hi van acabar participant molts polítics com, per exemple, el mateix Jordi Pujol.”

L’olotina Clàudia Pujol explica que a l’article podrem llegir, per exemple, que la llibreria Drac d’Olot era un dels escenaris d’aquesta operació. Dirigit per Jordi Amat, la publicació arribarà puntualment als quioscos però no passarà el mateix amb els subscriptors.

La direcció reconeix tenir problemes amb la distribució de la revista als 11.000 subscriptors perquè depèn de l’empresa pública ‘Correos’ que aquests dies també ha aplicat mesures als seus treballadors que dificulten la logística i, de moment està aturada.

Des que va començar el confinament ‘Sàpiens’ també ha impulsat un butlletí electrònic gratuït que amb el nom ‘La història a casa’ ofereix continguts d’història per a petits i grans. Hi ha jocs, passatemps i diversos entreteniments perquè “la gent vegi que la història és la seva aliada”.