L’ACRA denuncia una situació d’emergència a les residències geriàtriques per la falta de tests i material

Les residències geriàtriques denuncien que estan a la cua en l’ordre de prioritats i que no reben ni els testos necessaris per fer les proves del coronavirus ni els equips de protecció individual necessaris.
El crit tal cel l’ha posat la plataforma que les agrupa, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, l’ACRA, que exigeix mesures immediates davant una situació que consideren que és d’emergència.

Les reclamacions que feia fa només uns dies la residència del Tura d’Olot demanant més testos i material és la punta de l’iceberg d’una situació generalitzada que viuen totes les residències geriàtriques del país. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials, l’ACRA, que agrupa a bona part dels centres, denuncien que estan reivindicant constantment que arribin equips de protecció i testos de la malaltia.
La seva presidenta recorda que l’associació va avisar en el moment que es decideix tancar les portes, al principi de la pandèmia.

Cinta Pasqual, presidenta Associació Catalana Recursos Assistencials ACRA: “sabíem que el virus tenia un temps i que trigaria. Vam anar avisant que calia preparar-se i que el departament de Salut ens havia d’entregar EPIS, sistemes de protecció. El sector vam començar a comprar, fins i tot havent comprat ens requisaven el material perquè consideraven que no érem de primer nivell i vam entrar en una lluita perquè es consideri atenció de primer nivell.

I això va passar tot just dimecres i no va ser fins dijous que algunes residències van poder començar a fer testos amb comptagotes. Durant aquests 14 dies asseguren han perdut personal perquè havien tingut contacte amb positius o amb persones que presentaven símptomes, sense poder fer la prova diagnòstica.

Pascual explica que en algunes residències es donen nombrosos casos d’alarma en cadena perquè els residents comencen a mostrar símptomes de la malaltia, com febre alta, i no poden fer els testos.

El personal de les residències ha de tenir un contacte directe amb els avis perquè són persones dependents i això agreuja la situació.

Cinta Pasqual, presidenta Associació Catalana Recursos Assistencials ACRA: procurant que les distàncies siguin més grans però definir que unes persones siguin ateses per unes altres de concret, que són de nivell 1 perquè els hi donem menjar a la boca, els portem al bany, fem la higiene… per tant és impossible fer això sense tocar a les persones.

Pascual denuncia que porten 10 anys insistint que el sector està tensionat i reclama millores estructurals, que hi falta personal i que és imprescindible fer negociacions col·lectives diferents, amb més implicació del departament de Salut.

Cinta Pasqual, presidenta Associació Catalana Recursos Assistencials ACRA: sempre se’ns ha dit que el sector social no tenia musculatura, que la tenia Salut però en aquests moments depenem del sector de la salut i si estem a la cua doncs ens està passant el de sempre, que estem a la cua i han tardat 14 dies en reconèixer que la nostra tasca és de primer nivell.