L’activitat dels pastors ha variat poc amb el coronavirus però veuen com els cauen els clients de proximitat

Formen part d’un sector que no entén de confinaments: primer perquè no poden quedar-se a casa, perquè han de treure els seus animals a l’aire lliure; i després perquè on volten no acostuma a haver-hi gaire gent.

Són els pastors, que durant la crisi del coronavirus admeten mantenir força les dinàmiques que tenien setmanes enrere.

Marc Muntanya, pastor: ” L’única diferència és que no veiem a ningú. Estem en una soledat absoluta, però nosaltres hi estem mínimament acostumats.”

Gemma Vila, pastora: “Cada dia fem el mateix, seguim alimentant els animals i se’ls ha de portar a pasturar.”

Però més enllà d’això, la pandèmia sí que els afecta en l’economia. Per una banda, no poden comercialitzar els seus animals o productes derivats, al evitar fer visites. I per altra banda, bona part dels seus compradors no poden donar sortida als seus aliments. Això afecta tant a la venda de xais per menjar com a la dels formatges fets amb llet de cabra.

Gemma Vila, pastora: “Ara era època de calçotada i barbacoes, i venies el xai per fer-lo a la brasa…pot ser que en aquest sentit no puguem treure tots els xais.”

Marc Muntanya, pastor: “Una part dels meus clients són restaurants, que tenen l’activitat aturada, i l’altra és el petit comerç, que també ho està passant malament i cal cuidar-lo.”

Una altra de les problemàtiques és el tracte amb l’administració: les oficines del Departament d’Agricultura estan tancades, i la burocràcia es fa molt més lenta al haver de fer els tractes per via telemàtica.

 

Deixa un comentari