Noel Alimentària impulsa un projecte per desenvolupar un respirador amb control electrònic

El grup Noel Alimentària, ha impulsat un projecte per desenvolupar un respirador amb control electrònic. L’objectiu, segons diuen, es contribuir a reduir el dèficit que existeix d’aquests dispositius en la crisi provocada per coronavirus. En un àudio difós per les xarxes socials, un membre de la companyia ha assegurat que el ministeri està posant traves a la valoració dels gairebé 40 projectes que s’han presentat en tot l’Estat.

Com hem pogut anar veient al llarg d’aquestes setmanes, la pandèmia de coronavirus ha desencadenat una sèrie d’accions solidàries entre la població, però també entre les empreses.
És el cas del grup d’alimentació Noel, que ha impulsat el desenvolupament d’un prototip de respirador per ajudar a pal·liar la manca d’aquests dispositius que són fonamentals en el tractament de molts dels afectats per la COVID-19.

L’aparell, dissenyat per membres del departament d’Enginyeria i Manteniment de Noel, permet el control electrònic de la inspiració d’aire en els pulmons. Segons el comunicat de l’empresa Noel, el prototip es troba en procés de validació tant tècnica com mèdica, i un cop superada aquesta fase i si s’obté l’homologació, podria començar a fabricar-se i a distribuir-se.

Un àudio d’un dels directius de l’empresa que es va filtrar a les xarxes socials ahir a la tarda criticava la burocràcia de l’Estat a l’hora de fer les homologacions pertinents, tot i la situació d’extrema gravetat per la manca de material que viuen els centres sanitaris.  A l’àudio, es posa de manifest que s’havia produït una reunió telemàtica amb tècnics del ministeri i que no s’havia aprovat cap dels prop de les 40 iniciatives que es presentaven, 5 de les quals eren electròniques, denunciant així que aquests impediments al final acabaven posant en risc més vides de les necessàries. Al acabar, es posava de manifest que seguirien endavant amb el projecte i que si era necessari els repartirien de manera directa a diversos hospitals.

L’empresa, en resposta a l’àudio difós, defensa que són unes valoracions emeses en un àmbit privat i que no té cap comentari ni cap declaració al respecte sobre el contingut d’aquest.

Noel, que també ha donat suport a tots els projectes que com el seu, busquen alternatives per produir material sanitari, ha posat també en marxa diverses iniciatives de suport a la cadena sanitària: la donació de prop de 21.000 equips de protecció individual, la cessió d’una impressora 3D i bobines de material plàstic PET que permetran la fabricació de prop de 50.000 pantalles facials de protecció, que ja s’estan distribuint en diferents centres hospitalaris i cadenes de producció.