Es triplica l’entrada de nous aturats durant el març respecte el mateix mes de l’any anterior

A la Garrotxa hi ha en aquests moments 2.226 persones a l’atur, 107 més que el mes anterior. Es tracta d’una pujada notable, si es compara la xifra amb el març del 2019, on l’atur va augmentar en 38 persones; per tant, els aturats s’haurien triplicat.

A Olot, s’ha doblat el registre d’un any per l’altre, i no hi ha cap municipi a la Garrotxa que vegi una reducció de treballadors sense feina. A més, la dada no té en compte els Expedients de Regulació Temporals que hi hagin hagut a la comarca.

Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona: “Els treballadors amb ERTO simplement tenen suspensió del seu contracte, i malgrat que estan cobrant de l’atur, l’estat considera que no estan buscant una altra feina.”

A més, a hores d’ara tampoc s’han notificat el moviment d’autònoms. Des del sector empresarial comarcal i gironí, s’insisteix a demanar mesures al Govern espanyol per alleugerir els tributs als treballadors per compte propi i a les Petites i Mitjanes Empreses, cosa que no ha passat amb les quotes mensuals.

La Cambra de Comerç recorda que el 90% de les empreses gironines corresponen a autònoms i PIMES. Per la seva banda, EURAM Garrotxa considera que l’Estat no hauria de cobrar els IVAS del primer trimestre, o que els préstecs financers de l’Estat no depenguin de criteris bancaris perquè la necessitat de liquiditat és immediata. De totes maneres, agraeix qualsevol mesura del govern espanyol, malgrat cregui que Espanya es troba en una situació financera complicada.

Òscar Rodríguez, president Cercle EURAM Garrotxa: “Les mesures tenim dubtes que siguin efectives, tampoc creiem que arribin a tothom ni que ho facin de forma ràpida. Pensem que l’Estat podria haver pres altres mesures? Si; però no les pot prendre, perquè Espanya està arruïnada. Caldrà que capegem la situació de la millor manera possible.”

Mentrestant, a la Garrotxa s’ha iniciat una enquesta per mesurar l’impacte i les necessitats de les empreses de la comarca arran de la crisi provocada per la COVID-19, que ajudin a determinar accions futures. Hi han col·laborat Dinàmig, Turisme Garrotxa, Hostalatge i els Comerciants d’Olot.

x