La Diputació de Girona aprova diverses mesures per injectar liquiditat als ajuntaments de la demarcació

Tots els ajuntaments de les comarques de Girona han endarrerit els impostos i taxes municipals, que no condonar, fins l’estiu. Ara bé, aquests moratòria perjudicarà les arques municipis i, per tant, la liquiditat dels consistoris, que han d’abonar igualment les nòmines dels seus treballadors i les despeses corrents. Davant aquest repte de tots els consistoris Olot Televisió ha entrevistat al president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, en una entrevista on s’han repassat nombrosos temes relacionats amb la salut econòmica de l’administració local.

Bon finançament municipal
Davant aquesta situació el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer ha dit que “això ens agafa en un moment que la situació de les administracions locals és excepcional. Avui tenim molt pocs casos, es poden comptar amb els dits d’una mà, d’ajuntaments que ho passen francament molt malament. Per tant, ens ha tocat amb uns sanejament extraordinari”.

Ara bé, Noguer reconeix que, tot i aquesta bona salut econòmica, els consistoris han de rebre una ajuda de liquiditat per part de la Diputació de Girona: “mirarem quina pot ser l’ajuda. La Generalitat ha fet una aposta d’aportar el 50% del fons de cooperació local i comarcal i l’avançarem aquest abril, primers de maig. La Diputació emprendrem d’altres”.

Mesures de suport local
En aquesta línia Miquel Noguer ha concretat que la setmana vinent aprovaran diferents iniciatives. D’entrada pels 150 ajuntaments de la demarcació que utilitzen el Xaloc, a la Garrotxa pràcticament la totalitat, per la gestió dels tributs “la Diputació farà bestretes que permetin alleugerir aquests mesos i quan es produeixen els cobraments es retornaran els diners que s’hagin avançat”. Això es fa, segons Noguer, perquè es pugui pagar els treballadors i proveïdors.

Noguer ha afegit que de cara a dimarts vinent s’aprovaran altres mesures per avançar partides econòmiques als ajuntaments. El president ha concretat que “no hi ha cap ajuntament de la Garrotxa i el Ripollès que hagi demanat ajuda a la Diputació per falta de liquiditat” i ho atribueix al “gran esforç que van fer els ajuntaments per posar-se al dia el 2013 amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (RSAL)”.

Pagament del deute de la Generalitat per les escoles bressol
El president de l’ens provincial ha confirmat que l’organisme ha fet el “pagament aquesta mateixa setmana de les escoles bressol del curs 2018-2019 que la Generalitat no hi podia fer front i hi hem posat 5,5 milions d’euros i, per tant, serà una aportació més econòmica que els ajuntaments només hauran de justificar i farem l’ingrés immediat” i per altra banda han injectat “5 milions d’euros pels efectes del temporal Gloria, 2 milions d’euros pels ajuntaments per qüestions de manteniment i 3 milions més obres de la pròpia Diputació per manteniment de carreteres i Vies Verdes i la zona del Parc Natural del Montseny”.

Sector productiu de la demarcació
A la demarcació de Girona hi ha, fins aquest divendres, més de 55.000 treballadors afectats per ERTO i a l’entorn de 8.000 expedients presentats. Per Noguer “això és molt complicat perquè tota aquesta gent fins ara tenia feina i no estava previst que es quedessin sense” i s’ha mostrat molt preocupat perquè “la gent cobri a final de mes. Hi haurà gent que no pot arribar al juny, encara que hi hagi mesures per l’habitatge o per pagar la hipoteca”.

Iniciatives per reactivitat el turisme
En aquest moment no hi ha reserves turístiques per aquest estiu i, les que hi havia, s’han suspès. Aquesta situació genera, segons Noguer, “molta incertesa i preocupació” i “encara no hi ha la certesa que l’estiu pugui ser bo pel sector perquè no se sap com s’aixecarà aquesta situació i no hi poden haver aglomeracions en espais culturals, lúdics o d’esbarjo perquè tot l’esforç que haurem fet de quedar-nos a casa no servirà de res”.

Des del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona han pres ja les primeres mesures. D’entrada els clubs de producte, on els socis paguen a l’entorn de 300.000 euros anuals pel pressupost, no s’hauran d’abonar. Una altra és la producció d’un vídeo, que ja s’emet per les xarxes socials, on s’explica que el sector turístic de les comarques de Girona està treballant pel futur, una vegada tot torni a la normalitat. Una altra mesura és la licitació d’una campanya valorada en 250.000 euros i dirigida al mercat francès, principals clients de les nostres comarques. I, finalment, també s’estan fent diferents campanyes emmarcades en els principals atractius turístics de la zona: sol i platja, Pirineus, cultura, gastronomia i oci, per “tornar a inserir campanyes” així com la compra d’espais a mitjans de comunicació locals, comarcals, estatals i europeus.

Reforç del ‘Girona Excel·lent’
Conscients de la importància del producte de proximitat a les comarques de Girona, la Diputació incrementarà la convocatòria de la campanya de productes ‘Girona Excel·lent’ perquè els productors s’hi puguin inscriure i promocionar els productes arreu del món.

x