La Garrotxa registra 657 expedients de regulació temporal d’ocupació pel coronavirus que afecten a 4.520 treballadors

Segons les dades que el Departament de Treball ha fet públiques avui, fins dimecres a la Garrotxa es van registrar 657 expedients de regulació temporal d’ocupació. Això és un 15% de la població activa a la comarca, i un 19% respecte de la població ocupada. Segons ha explicat avui el regidor de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament d’Olot, Estanis Vayreda, els ERTOs a la comarca afecteb aproximadament a un 32% de les 1980 empreses que hi ha a la Garrotxa.

Estanis Vayreda, regidor Promoció de la Ciutat Aj.Olot: A Girona estaríem parlant d’un 34% i a Catalunya d’un 33%. Estaríem molt semblants, una mica per sota i molt concentrat en el sector serveis. Això també és una dinàmica molt generalitzada a nivell català, sector serveis, restauració, etc. són els que han presentat més ERTO’s.

La dada ha coincidit amb la presentació, aquest matí, de la taula de treball conjunta entre grups representats a l’Ajuntament d’Olot. Els grups van veure que tenien propostes conjuntes per a la crisi del coronavirus que van decidir posar en comú en el primer ple telemàtic celebrat durant la crisi. En el proper ple, previst per a dijous vinent, portaran a aprovació un paquet de mesures englobades en dos grans blocs. Un d’ells serà el que han anomenat fons de recuperació social.

Pep Berga, Alcalde d’Olot: Persones que hem hagut d’incorporar-les en el centre de distribució d’aliments, persones que teníem problemes d’habitatge i hem hagut de trobar una manera que puguin passar el confinament amb seguretat, us podria posar molts exemples. El menjador social per exemple, que la gent venia a dinar cada dia allà en aquests moments se’ls porta a casa seva. Hem hagut d’anar solucionant cas per cas. Ha sigut una feina important i va ser la primera que es va fer. Això correspon tot al fons d’urgència social on hi ha moltes més mesures que afecten a decisions tant senzilles com si l’ajuntament ha de cobrar el servei no prestat d’escola bressol mentre aquest no s’ha prestat.

L’altre bloc de mesures s’engloben sota el paraigües que han anomenat fons de reconstrucció econòmica.

Pep Berga, Alcalde d’Olot: Aquest és el menys concret en aquests moments per què no ha acabat el confinament.

Per dotar de recursos els dos fons, l’Ajuntament aprovarà modificacions de crèdit i espera que les administracions supracomarcals els permetin utilitzar el superhàbit aconseguit i poder-se endeutar.

Pep Berga, Alcalde d’Olot: Nosaltres tenim un ajuntament en aquests moments en uns nivells d’endeutament relativament baixos en comparació amb altres. Si a nosaltres ens autoritzés l’estat pensem que si en algun moment l’ajuntament s’hauria d’endeutar, és ara.

L’Ajuntament d’Olot ha facilitat avui una altra dada, sorgida dels serveis i cossos de seguretat. La situació de confinament ha propiciat la disminució dels delictes en un 80%.

 

Deixa un comentari