Treballadors dels sectors industrial i constructiu tornen a la feina amb incerteses sobre la seguretat sanitària i jurídica

A primera hora del matí, voluntaris de Protecció Civil distribuïen a l’estació d’autobusos d’Olot les 10.000 mascaretes aportades des de la conselleria d’Interior per als treballadors que usen el transport públic. Ho faran avui i demà i després, l’administració valorarà si n’ha de seguir repartint.

Irene Brum, auxiliar clínica: El que trobo més important són les mans, la distància i clar la mascareta també ajuda.

Aquest matí es repartia mascaretes, per exemple, a aquests treballadors, amb destí a un únic centre de treball, que, curosament, no compartien parelles de seient per extremar les mesures de protecció.

Carme Garcia, treballadora: Perquè tothom té la seva mascareta, líquid desinfectant, mantenim les distàncies…però hi ha molta gent per aquí que no en tenien. Ha anat molt bé que els de Protecció Civil reparteixin mascaretes.

Pep Berga, alcalde d’Olot: El que també hem fet, a les línies de TPO, també s’hi ha situat un voluntari de Protecció Civil repartint mascaretes. Aquestes mascaretes són pel transport, però després les empreses, petites, mitjanes o grans empreses, han de proporcionar als seus treballadors els elements de protecció. Teníem poc temps a localitzar si hi havia empreses que tenien un transport propi, hi ha un parell d’empreses càrniques que sí que el tenen, i ens hem posat en contacte amb ells per que els hi arribés el material.

Aquest matí també ha tornat l’activitat al sector de la construcció. Promotors i constructors s’afanen a dotar els treballadors amb la protecció necessària, per tornar a una activitat que consideren econòmicament necessària.

Domingo Carricondo, encarregat d’obra: Jo ja sé que hi ha moltes morts i que és complicat, però es que malament rai si no arranquem. Ho passarem molt malament i al 2008 ja ho vam passar malament. Suposo que s’ha d’equilibrar una mica les coses.

El Cercle Euram Garrotxa veu bé des d’un punt de vista econòmic el retorn de l’activitat en alguns sectors, malgrat la demanda interna es mantingui paralitzada. Dins la prioritat que mereix la seguretat dels treballadors, consideren que l’Estat genera inseguretat en el sector agrari quan segons decret, deixa a l’empresari la càrrega de la prova de possibles contagis en el lloc de treball.

Òscar Rodríguez, president Cercle EURAM Garrotxa: Voldríem la falta de previsió del govern espanyol. Molta incertesa per part de l’empresari quines conseqüències comportarà les futures demandes que provinguin dels treballadors que s’hagin pogut contagiar al lloc de treball sense que hagi pogut demostrar-ho.

El Cercle Euram Garrotxa considera que la distribució de material per part de l’Estat continua sent insuficient.

x