Les editorials valoren positivament la reubicació al calendari del Dia del Llibre pel 23 de juliol

La cancel·lació del Dia del Llibre i la Rosa per Sant Jordi, com és habitual, ha representat un cop dur pel sector, però des dels llibreters i les editorials catalanes es busquen solucions per evitar que la literatura s’allunyi dels seus lectors.

Així, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi de Floristes ha acordat fixar la celebració de la jornada pel proper dijous 23 de juliol. Segons les editorials, la decisió és encertada, perquè el sector necessita una diada d’aquestes característiques on la literatura és la protagonista.

Joan Sala, Editorial Comanegra: “Realment era difícil fixar una data, perquè ningú sap com es desenvoluparà el desconfinament, i s’ha optat per triar la data més llunyana possible abans de les vacances d’agost.”

Josep Oliveras, Editorial Oliveras: “Hem de comptar que Sant Jordi, les vendes de llibres i novel·les ronden el 60 o el 70% dels llibres que es venen tot l’any. El percentatge que estem parlant és molt important pel món literari i el món editorial”.

D’altra banda, les llibreries no s’aturaran per Sant Jordi i pensen en iniciatives que puguin fer arribar la literatura a totes les cases. Des de l’editorial Comanegra, es farà un donatiu a les llibreries amb una proporció de les compres fetes durant la jornada.

Joan Sala, Editorial Comanegra: “Si s’indica la llibreria de capçalera de cada persona, nosaltres donarem un 30% de l’import de la compra a la llibreria que es digui. També es dóna l’opció de rebre els llibres signats pels autors.”

L’Editorial Oliveras per la seva banda, assegura que mantindrà tots els compromisos adquirits amb els autors.

Josep Oliveras, Editorial Oliveras: Els compromisos que teníem no n’hem anul·lat cap. Nosaltres continuem treballant, telemàticament perquè visites presencials no es poden fer però sí que anem acatant i programant les presentacions. Quan arribi el moment ho farem tot exactament igual.

De totes maneres, encara cal definir com serà el Dia del Llibre i la Rosa del proper 23 de juliol: el Gremi afirma que és conscient que encara s’hauran de mantenir mesures de distància social per protegir la salut de tots, i espera poder organitzar una jornada amb garanties per a tothom.