La Garrotxa rep més de 400 tests serològics per als usuaris de residències de gent gran i n’espera com a mínim 700 més

Durant el cap de setmana han arribat 420 tests serològics a tots els Centres d’Atenció Primària de la Garrotxa. En concret, Olot n’ha rebut 320 i Besalú 20 més, ambdós sota l’adscripció de l’Institut Català de la Salut; per la seva banda, els dispensaris de la Vall d’en Bas i Sant Joan les Fonts, de l’Hospital d’Olot, n’han tingut 40 cada un.

Els testos han servit perquè els Centres d’Atenció Primària els apliquin a les residències garrotxines.

Josep Lluís Nicolau, Director d’Atenció Primària de les àrees d’Olot i Besalú de l’Institut Català de la Salut: “S’han dut a terme a residències geriàtriques on hem tingut casos de COVID-19 amb positiu. Hem testejat a tothom de la residència del Tura, de la Caritat i del Montsacopa. També vam poder fer PCR a la residència Vora Riu.”

Els testos serològics es diferencien del PCR perquè no determinen si les persones tenen coronavirus o no. En canvi, serveixen per saber si s’ha tingut contacte amb la malaltia, gràcies als anticossos que es detecten a la sang, i d’aquesta manera conèixer si s’ha superat el COVID-19. Es fan amb sang capil·lar i el resultat arriba en un quart d’hora.

Josep Lluís Nicolau, Director d’Atenció Primària de les àrees d’Olot i Besalú de l’Institut Català de la Salut: “Els que no han fet anticossos els hem de considerar com a persones sanes. Si el test serològic ha donat negatiu no han passat la malaltia. Però els que tenen símptomes compatibles amb el COVID però el test dona negatiu anem a fer el PCR per detectar si té coronavirus o no.”

Es preveu que a finals d’aquesta setmana o la vinent arribin 700 noves proves serològiques als Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut. Aquests tests s’aplicaran per prioritat a professionals essencials sanitaris, a personal de residències, i posteriorment a altres col·lectius.

 

 

x