Bonaventura Clotet té dubtes sobre l’ús d’un sol fàrmac en els assaigs clínics que tenen com a objectiu frenar el coronavirus

L’assaig clínic que l’epidemiòleg de Can Ruti Oriol Mitjà dirigeix a la residència El Mirador del Puigsacalm, a la Vall d’en Bas, mira de frenar els efectes del coronavirus amb hidroxicloroquina, un medicament que funciona com un profilàctic, per no contagiar la infecció i per intentar aturar-ne els efectes.

Tal i com la directora del centre, Roser Caparrós, va explicar a Olot Televisió, el tractament experimental es va aplicar des d’un primer moment en dos dels residents positius, que durant almenys set dies havien de prendre el medicament. El cap de malalties infeccioses de Can Ruti i director de l’Institut de Recerca de la SIDA, Bonaventura Clotet, té dubtes sobre l’efectivitat d’aplicar un sol fàrmac en una persona ja infectada.

Segons la seva experiència en la recerca d’altres infeccions, com la SIDA, la combinació de fàrmacs en estadis més inicials de la infecció sol oferir resultats més eficaços, tot i que espera que l’assaig ajudi en la lluita contra el nou coronavirus.

Bonaventura Clotet, cap de malalties infeccioses de Can Ruti i director de l’IrsiCaixa: Ara per ara l’hidroxicloriquina, és possible que com a prevenció serveixi o bé molt immediat després de la infecció però jo tinc els meus dubtes, tant de bo m’equivoqui, de que amb persones que ja tenen la malaltia, que porten dies amb símptomes i que per tant el virus replica molt a les mucoses, etc i per això passa a tothom. Aquest virus que replica tant, un sol fàrmac és improbable que ho controli, a la SIDA ja s’ha vist.

Bonaventura Clotet adverteix que l’activitat social i econòmica no es podrà restablir completament fins a trobar la vacuna. Fins llavors, s’hauran de trobar fórmules adaptatives.

Bonaventura Clotet, cap de malalties infeccioses de Can Ruti i director de l’IrsiCaixa: Si el COVID-19 no tingués una mortalitat del 10%. Mentrestant, que vol dir un any o un any una mica llarg, no toca més remei que seguir les estratègies més bàsiques. Rentar-se bé les mans, mantenir la distància i anar amb mascareta.

L’assaig clínic a la residència garrotxina El Mirador del Puigsacalm té una durada de 14 dies, un període que està a punt de concloure. Les seves conclusions podran donar algun tipus de llum sobre com protegir-se del nou coronavirus.