Els Centres d’Atenció Primària de l’ICS fan 140 trucades diàries per seguiment de casos de COVID-19 i alerten d’una relaxació amb el confinament

Els casos greus de coronavirus es gestionen des de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, però des de l’inici de la pandèmia, gran part del control dels casos de COVID-19 es porten des dels Centres d’Atenció Primària.

Hi ha quatre CAPS comarcals que han hagut de modificar els seus protocols aquests dies, per tal de contenir l’avenç dels contagis. Per aquest motiu, des de l’Institut Català de la Salut s’ha reforçat la plantilla, centralitzant l’atenció dels dispensaris als centres que controla a Olot i Besalú.

Josep Lluís Nicolau, responsable Centres d’Atenció Primària d’Olot i Besalú (ICS): “Hem de tenir en compte que hem contractat 7 metges que han acabat la carrera l’any passat per a fer l’atenció telefònica per al CAP d’Olot, i hem rescatat dues treballadores que es van jubilar l’any passat per a fer suport telefònic.”

Des dels CAPS de l’Institut Català de la Salut es fan cada dia prop d’un miler de trucades per fer seguiment de tots els pacients, i 140 d’aquestes són només per casos que tenen símptomes de COVID-19. També es fan atencions domiciliàries, a més de donar assistència a residències geriàtriques. Una de les mesures de prevenció que han pogut incorporar els dispensaris de l’ICS són uns termògrafs a l’entrada dels centres, gràcies a la donació feta per empreses com FV Seguretat, que detecten les temperatures corporals de les persones que hi passen per davant. Però amb aquest volum de treball, el responsable de l’ICS alerta del relaxament de la societat amb la prevenció de contagis. Aquesta setmana s’ha passat d’un confinament total a un de parcial decretat pel Govern espanyol autoritzant el retorn al treball, i s’ha detectat un augment de la mobilitat que podria estressar més el treball dels professionals.

Josep Lluís Nicolau, responsable Centres d’Atenció Primària d’Olot i Besalú (ICS): “Estem detectant que s’ha disparat massa la gent que ve al CAP. Hi ha una pèrdua de por, però el virus continua present i contagiós, i hem de seguir amb les mateixes pautes que seguíem fins ara. No ens podem relaxar perquè sinó es tornaran a disparar els contagis i això serà terrible.”

De moment, només sis professionals del centenar de treballadors garrotxins dels Centres d’Atenció Primària de l’ICS han estat contagiats de coronavirus, una xifra que es podria veure compromesa amb la relaxació del confinament.

x