El Govern activa un Pla de Rescat per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus al sector cultural

Teatres i sales de concerts plens de gom a gom, cua a les portes del cinema amb l’estrena d’una pel·lícula o entrades exhaurides en un gran espectacle de circ…quan podrem reviure una situació com aquesta ara mateix és una incertesa.

I es que un dels sectors que ha estat més afectat per la crisi del coronavirus és, sens dubte, el cultural. A causa de l’emergència sanitària, s’han hagut de tancar teatres, cinemes, sales de concerts, museus, biblioteques o arxius i festivals cancel·lats.

Ricard Sargatal, director de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot: El món de la cultura ho ha passat, ho està passant i ho passarà molt malament. A la nostra comarca hi ha persones que tenen empreses o companyies de teatre, dansa o circ que es dediquen a fer actuacions arreu de Catalunya i del món i d’aquesta manera aconsegueixen els seus ingressos. Aquestes empreses han hagut de tancar i per tant tenen zero ingressos.

És per això que  el Departament de Cultura de la Generalitat ha presentat un Pla de rescat del sector cultural enfocat a fer front a la crisis provocada per l’aturada generalitzada de l’activitat. Aquest primer paquet de mesures, aporta més de 31 milions d’euros al sector per tal de protegir el teixit cultural i donar-li tot el suport necessari a fi que, un cop finalitzada aquesta crisi sanitària, es pugui reemprendre l’activitat cultural al més aviat possible.

Entre les mesures, s’inclou línies de préstecs, subvencions, línies de compensació per l’impacte econòmic, ajuts per reducció d’ingressos, partides per a la compra de llibres i drets per a biblioteques i aportacions directes a equipaments públics que han hagut de tancar les seves portes a causa de l’estat d’alarma. Tots els acords i mesures es poden consultar al web del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Tot i això, des del sector cultural defensen que aquestes ajudes no acabaran de resoldre la crisi al món de la cultura. De fet, només els amants de la cultura podran, a curt i llarg termini, salvar-la d’aquesta crisi.

Ricard Sargatal, director de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot: En realitat aquests diners no resoldran gaire res en el món de la cultura, seran una petita ajuda per pal·liar aquesta crisi. Qui realment salvarà la cultura serem nosaltres, els ciutadans. Consumint productes de qualitat, no comprant els nostres llibres a segons quins plataformes, no piratejant la música que baixem d’Internet, no copiant les pel·lícules en baixa qualitat i fins i tot assistint a teatres i concerts quan tot això acabi. Serem nosaltres els ciutadans que entre tots salvarem l’àmbit de la cultura.

 

x