El Festival Sismògraf 2020 es transforma i trasllada la majoria d’espectacles a la tardor

Les circumstàncies actuals marcades per la pandèmia de la COVID-19 han obligat a redefinir la desena edició del Festival Sismògraf, que s’hauria d’haver celebrat aquesta setmana. Sota el lema “Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma” i una reinterpretació del logotip, el festival de dansa s’ha transformat per donar una nova vida a tot el que formava part de l’edició d’enguany.

És per això que, lluny de suspendre’s, el gruix del festival es durà a terme a la tardor, reinventat i amb una nova forma. L’estrena serà per les Festes del Tura, amb ‘Sempreviva’ de la CIA Mar Gómez.
La organització però, ha constatat algunes dificultats per mantenir íntegra la programació llavors, sobretot a nivell de companyies internacionals que s’han hagut de posposar directament a l’edició del 2021.

Tena Busquets, directora artística del Festival Sismògraf: Amb les companyies internacionals bàsicament les hem emplaçat al 2021. Perquè pensem que a la tardor, encara que nosaltres puguem fer alguna cosa, la mobilitat serà complicada. Pel que fa a les companyies nacionals el que hem intentat ha estar reprogramar a tothom a la tardor.

El primer tastet del Sismògraf 2020 el tindrem divendres 24 d’abril, on tindrà lloc la jornada professional en aquesta ocasió telemàtica, que compta amb més de 200 inscrits. Aquestes activitats professionals constaran de la jornada “Emergència climàtica i cultura”, la presentació de projectes a la cambra magmàtica, els speed meetings amb les companyies que havien de participar al festival i una festa de comiat per xarxes socials.

Miquel Curanta, director de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals): Tot allò que tingui a veure amb els espectacles en directe, estic absolutament convençut que quan sortim de tot això, la gent d’aquest país tindrà encara més ganes de viure’n més. Però també estic convençut que, en aquest cas la tecnologia i les eines que tenim a la nostra disposició, serviran per apuntalar una mica aquest canvi de paradigma.

A més a més el Sismògraf, com a festival estratègic de dansa de Catalunya, ja ha començat a treballar juntament amb Catalan Arts per iniciar línies d’ajut al sector de la dansa en aquests moments tan difícils. La primera fase està consistint en contactar amb totes elles per conèixer quines són les seves necessitats i peticions i, a partir d’aquí, analitzar-les, establir unes estratègies i trobar en cada cas quina és la millor manera d’ajudar-les.