Psicòlegs i pedagogs remarquen la importància que els infants s’acostin a la normalitat d’abans de la crisi amb les sortides a partir de diumenge

Segons les darreres mesures anunciades pel govern espanyol, és probable que a partir de diumenge es tornin a veure nens i nenes als carrers, places i espais naturals de la Garrotxa.

La mesura està indicada per a menors de 14 anys que podran sortir per a passejar, acompanyats i amb les mesures d’higiene i de distància reglamentària pròpies de l’estat d’alarma. Psicòlegs i pedagogs remarquen els beneficis que les realitats dels nens i nenes s’acostin a la normalitat que vivien i percebien abans de la crisi sanitària, per tal d’apaivagar pors i angoixes.

Anna Rigat, psicòloga i pedagoga:  Poder sortir, probablement, els representarà també un poder començar a disminuir les pors. Malgrat els mantinguem una mica al marge de l’actualitat ells no paren a sentir parlar d’infeccions, de coronavirus, de morts, veuen mascaretes, veuen guants…i d’alguna manera es poden haver creat unes fantasies terrorífiques entorn a tots aquests aspectes.

Dins d’aquesta premissa, les casuístiques són múltiples, com múltiples són les personalitats dels infants i les condicions d’espai en què han passat les prop de sis setmanes de confinament total. Les conseqüències emocionals del desconfinament, per tant, també poden ser diverses. Hi ha nens i nenes per als quals l’estat de confinament també ha pogut resultar beneficiós.

Anna Rigat, psicòloga i pedagoga: Hi ha nens amb trastorns de conducta que estan millorant, probablement el fet d’estar a casa amb els pares moltes més hores, sempre i quant hi hagi un cert bon ambient familiar, això està ajudant. En canvi per altra  banda, hi ha nenes amb trastorns alimentaris que estan fent un pic d’aquestes dificultats. Hi ha nens amb més moviment físic, més moguts i que tenen més necessitat d’anar fora  i hi ha nens més tranquils que potser el fet d’estar a casa els representa un menys mal estar. També és molt diferent si algun nen o alguna família ha viscut algun cas de COVID-19 de prop i s’ha hagut d’enfrontar a un dol i a un malestar i a un patiment de tota la família. En tot cas el poder sortir al carrer, que et toqui l’aire, que puguin fer un mínim d’activitat física és evident i natural que això els hi anirà bé.