La crisi del coronavirus desvirtua les vendes de llibres per Sant Jordi i augmenta les compres online o per telèfon

Ahir al vespre el moviment a la Llibreria Drac de la capital garrotxina era més frenètic del normal aquests dies de confinament. Desenes de paquets amb llibres esperaven el seu paper protagonista avui, dia de Sant Jordi. Una diada que res indica que ho sigui, però és una de les festes més multitudinàries de l’any.

Moltes llibreries han exprimit amb molta més força la venda online dels seus llibres, com és el cas de la Llibreria Drac, que la majoria de vendes per avui les ha fet a través de la seva web. A més, també s’han inclòs dins la campanya Llibreries Obertes, que permet comprar llibres per avançat dins la plataforma i anar-los a buscar a les llibreries quan el confinament acabi.

Irene Bonet, Llibreria Drac: Nosaltres hem tingut molta resposta pel que fa a la venda online, que fa una setmana ni ho veiem a venir tot això. També pensàvem que la gent s’esperaria a fer la compra de Sant Jordi pel Dia del Llibre, però al final molta gent s’ha avançat.

Això sí, des del Gremi de Llibreters asseguren que aquestes vendes i probablement les del Dia del Llibre, programat pel 23 de juliol, no tindran res a veure amb les d’un dia de Sant Jordi normal. De fet, l’any passat el gremi va facturar prop de 23 milions d’euros.

Per altra banda, és evident que aquest Sant Jordi confinat poc té a veure amb el Sant Jordi que s’esperaven llibreries i editorials. Novetats com el llibre de Carles Puigdemont, el de Sandro Rossell o una novel·la històrica de l’Enric Calpena no han pogut sortir i les  llibreries intenten vendre sobre el seu estoc. De moment, ens han avançat dos dels que més s’estan venent aquesta diada: ‘Canto jo i la muntanya balla’ d’Irene Solà o ‘Pluja d’estels’ de Laia Aguilar, Premi Josep Pla 2020.

Irene Bonet, Llibreria Drac: Les editorials decideixen una data molt propera a Sant Jordi pels llibres que saben que vendran més. La gran majoria d’aquests llibres no s’han pogut publicar i per tant tots aquests llibres que editorials i nosaltres pensàvem que vendríem molt per Sant Jordi no els tenim aquí. Per tant estem venent llibres que van publicar-se ja fa uns mesos, però clar, com que tampoc sabíem ni teníem prevista aquesta situació, les editorials i les distribuïdores no ens han pogut fer arribar la comanda de Sant Jordi i clar, anem venent també sobre el nostre estoc.

El primer Sant Jordi, diada del llibre i la rosa, que va celebrar-se a Catalunya va ser al 1931 i des de llavors no s’havia deixat mai de fer, ni tan sols una guerra va aturar-lo.

Deixa un comentari