El sector turístic de la Garrotxa planteja mesures per sobreviure a la crisi del coronavirus

Una enquesta de Turisme Garrotxa als seus 280 socis, entre els quals hi ha restaurants, allotjaments, empreses d’activitats i agències de viatges, ha permès començar a veure en xifres quin és l’impacte del coronavirus en el sector turístic garrotxí. Segons les dades de l’enquesta, un 64% han hagut d’aplicar alguna mesura a nivell laboral. Més de la meitat, un 57%, han optat per fer-ho Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació per força major, que han afectat una mitjana del 80% de la plantilla.

 El sector reconeix que ha hagut de llençar matèries primeres per valor d’entre 3.000 i 10.000 euros en alguns casos. Referent a la pèrdua de facturació, des que van tancar el 14 de març calculen que la major part dels establiments han deixat de facturar entre 10.000 i 20.000 euros.

Segons les respostes de les empreses, en el moment del tancament prop d‘un 64% dels negocis tenia liquiditat per sobreviure un mes, i només un 40% per dos mesos. Entre les despeses que més tensionen la tesoreria dels negocis hi ha els subministraments, els lloguers i hipoteques, taxes i impostos i pagament de proveïdors.

Els associats de Turisme Garrotxa asseguren que intentaran reobrir després de la crisi mantenint els treballadors, però són crítics amb amb les mesures de suport que han anunciat les administracions fins al moment. Aposten per la condonació d’impostes i quotes de la Seguretat Social i ajudes a fons perdut.