L’absència de moviment humà no ha variat l’activitat del sismògraf del Museu dels Volcans

Sismòlegs de diferents països afirmen que la reducció de la mobilitat a nivell mundial a causa de la pandèmia de COVID-19 s’està traduint en una reducció del soroll sísmic ambiental a tot el món. A la Garrotxa també hi impera més que mai el silenci, però el sismògraf del Museu dels Volcans d’Olot, que té el seu centre sensible a Beuda, pràcticament no n’ha notat els efectes.

Laura Baldrich, tècnica Museu de la Garrotxa: El fet que estiguem en confinament vol dir que hi ha molta més pau, això es tradueix en menys soroll ambiental, sísmic, perquè els sismògraf poden captar també soroll generat per les persones, metros, carreteres, trens… en llocs molt poblats tenen un soroll ambiental molt més net i els seus sismògrafs poden captar molts terratrèmols, cosa que nosaltres ja tenim sempre aquest soroll més net.

A casa nostra, segons les últimes lectures, l’activitat sísmica es manté similar a l’habitual, amb una quinzena de terratrèmols registrats la setmana passada.

Laura Baldrich, tècnica Museu de la Garrotxa: Terratrèmols locals com ara un de zero i mig entre Beuda i Besalú, un a la vora de Sils un al mar Mediterrani, un a Itàlia de 3,3 de magnitud, o un de més gran al Japó, de 6,5 graus, que aquí es va poder registrar directament.

 Alguns sismògrafs de Barcelona han registrat descensos d’un 60% del soroll sísmic ambiental i els experts investiguen fins a quin punt ha baixat el llindar de captació de terratrèmols.

x