L’economista Josep Anguera alerta que les moratòries de prèstecs i lloguers poden agreujar l’economia de les famílies després de la crisi

Entrevistat per Corisa Media grup, l’economista Josep Anguera ha alertat sobre una mesura que està tenint lloc aquests dies per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus: les moratòries de préstecs i lloguers i el prorrateig dels mateixos.

Per a l’economista, a més d’allargar el problema, aquestes mesures poden agreujar-lo.

Josep Anguera, economista: Perquè si resulta que només aconsegueixen agafar la meitat de la feina que tenien en temps normals, això voldrà dir que tindran la meitat dels ingressos. Amb questa meitat hauran de pagar els lloguers, les hipoteques si a més els endarreriments, així que la cosa està bastant negre.

Anguera ha explicat com els preus d’alguns productes de la cistella de la compra han augmentat per l’oportunitat de mercat que alguns intermediaris han vist en l’augment de la demanda domèstica, que els ha permès pujar preus sense que hagin augmentat els costos.

Josep Anguera, economista: Un producte típic són les cerveses. Cerveses amb llauna o ampolla que s’ha disparat el consum domèstic, també han augmentat. No sé si els cervesers han augmentat els preus però el que és segur és que els intermediaris han vist que tenien una oportunitat de mercat, i amb aquest augment de demanda podien augmentar el preu sense augmentar els costos i tenir un benefici extra.

Per a l’economista, una realitat en la qual s’haurà de posar atenció i introduir mesures després de la crisi serà l’atur generat en negocis que havien estat sobredimensionats fins ara en el mercat.

Josep Anguera, economista: El 30% dels bars ja no tornaran a obrir. Probablement hi havien masses bars, perquè som el país amb més bars per 1.000 habitants d’Europa, i potser del món. No sé quina proporció, però en una proporció menystenible, segurament desapareixeran.

Després de la crisi del coronavirus caldrà afrontar també la manca d’ingressos de famílies que han suportat part de la seva liquiditat en l’economia submergida, que a l’Estat sol representar entre el 25 i el 30%. Segons afirma l’economista gironí, el que fins ara era una altra vàlvula d’escapament del sistema pot convertir-se ara en una bomba de rellotgeria que s’haurà d’intentar desactivar.