La desescalada en els negocis genera dubtes entre els diferents gremis garrotxins pel poc marge sense una pauta normativa clara

Segons va anunciar ahir el president del govern espanyol en roda de premsa, les perruqueries serien els primers negocis a obrir portes a partir de dilluns, amb cita prèvia i amb aforament limitat, però des del Gremi de Perruquers d’Olot i Comarca no ho tenen clar. Denuncien que encara no disposen del material de protecció necessari.

Margarita Desplans, presidenta del Gremi de Perruquers d’Olot i Comarca: No ha sortit res oficial per tant no podem assegurar quin dia podem obrir. Va més de cara a l’11 que al 4. A més, no tenim els EPIS necessaris per poder obrir.

L’hostaleria podrà obrir els seus negocis amb cita prèvia a partir de dilluns 4 de maig per a servir menjars a domicili, no consumir a l’establiment. A la fase 1, previsiblement a mitjans de maig, es podran obrir terrasses amb un 30% de l’aforament. En la fase 2 es permetrà el consum als locals amb un terç de l’aforament. En l’última fase, a partir de juny, es podran omplir al 50%. Segons l’associació d’hostalatge, és bo marcar terminis però la permissió d’obrir en quatre dies sense una normativa resumida els genera dubtes, pel que fa a personal, salut, prevenció de riscos o cobertura de la despesa.

Gerard Xifra, president Assoc. Hostalatge de la Garrotxa: Al final estan posant una patata calenta sobre el territori, sense tenir una normativa molt clara quan els ajuntaments hauran d’aplicar teòricament la normativa que ja tenen però que no saben quina llei serà. Els negocis potser haurem d’esperar, per ser una mica rendibles i cobrir despeses, al mes de juny.

Els allotjaments turístics i hotels també podran obrir a la fase 1, tot i que excloent els espais comuns i amb moltes restriccions. El sector es pregunta com cobrirà costos amb condicions minvades pel que fa a allotjaments per part de persones de la mateixa demarcació, excloent comarques properes com Osona.

Gerard Xifra, vicepresident Turisme Garrotxa: Si teòricament només pot venir la gent de la província, al final haurem de demanar a la gent de Girona que vingui a dormir aquí i fer unes vacances més internes. Tot això vol dir que haurem de cobrir unes estructures, unes despeses i personal, al final amb unes condicions molt minvades que ens provoquen moltes dubtes sobre subsistència i del què podem fer i què no podem fer.

A partir de la fase 1, presumiblement a mitjans de maig, també es podran obrir comerços excloent els centres comercials.