Què es permet durant la fase 0 del pla de desconfinament?

La Fase 0 del pla de desescalada que comença aquest dilluns permet l’obertura dels comerços i serveis amb moltes mesures de prevenció.

Poden obrir els establiments de menys de 400 metres de superfície, Han de fer-ho, però, amb cita prèvia, atenció individualitzada i nombroses mesures d’higiene, com la desinfecció de l’espai dues vegades al dia. Això inclou botigues, perruqueries, centres d’estètica, clíniques dentals, òptiques o floristeries.

Els bars i restaurants poden servir menjar a partir d’avui als clients que el demanin prèviament i el recullin a l’establiment, tot i que només pot haver-hi un client per treballador a l’interior de l’establiment.

El govern espanyol permet reprendre les obres en edificis on hi resideix gent, que es poden fer només si els locals on es fan les obres són buits.

Després de més de 50 dies tancats, avui també obren els arxius per a la consulta d’un màxim de deu documents als quals no es pugui accedir telemàticament. La documentació consultada quedarà en quarantena i no s’hi podrà accedir durant deu dies.

D’altra banda, els esportistes professionals ja poden sortir de casa per entrenar-se. Els d’alt nivell poden fer-ho on vulguin, sense límit de temps i amb entrenador, respectant dos metres de distància. Els atletes federats, en canvi, s’han de regir per les franges horàries del seu municipi però se’ls permet sortir dues vegades al dia.

A partir d’aquest dilluns també passa a ser obligatori l’ús de mascareta al transport públic. El govern espanyol n’ha repartit sis milions a tot el territori i Protecció Civil i la Creu Roja també en fan arribar als ciutadans, en diferents punts de capital garrotxina.