717 ERTO afecten a 5.029 treballadors de la Garrotxa

En aquests moments hi ha 2.719 persones sense feina a la Garrotxa, gairebé 600 mes que fa un mes, situant la taxa d’atur al 9,6%.

Segons l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, Dinàmig, les xifres s’expliquen, en part, per la finalització de molts contractes temporals o fets a través d’ETT. No inclouen, però, els milers de garrotxins afectats per d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació.

Ariadna Villegas, Dinàmig: En aquest moment hi ha uns 717 ERTOS vigents que afecten uns 5.000 treballadors. La majoria han estat per causes de força major i s’han donat en empreses petites. Afecten una mitjana de sis persones i sobretot s’han donat en l’àmbit de la restauració i el comerç. L’afectació dels ERTOS va ser molt important en la segona quinzena de març i ara a partir de l’abril s’ha anat estabilitzant, és a dir, que van arribar tots de cop amb la declaració de l’estat d’alarma.

 Ara caldrà esperar a veure quin efecte té sobre el mercat de treball la desescalada gradual. El que és segur és que treballadors i empreses hauran d’actualitzar les seves competències per adaptar-se a la crisi.

Pere Vila, Conseller Comarcal Promoció Econòmica: Evidentment passarà per una reorientació de treballs, requerirem més especialització i això és igual a formació i aquí és on entraria l’agència d’Innovació Dinàmig i la FES, que no ha parat de fer formació online. El problema hi és i intentem tenir les solucions possibles a nivell comarcal i estar amatents.

 Segons Dinàmig, la fortalesa de la indústria garrotxina, sobretot al sector alimentari, permetrà absorbir part del gruix d’aturats. També s’han generat oportunitats laborals en el camp de la digitalització i l’atenció a les persones.