Els establiments viuen amb resignació el manteniment de la Fase 0 i demanen concreció en la normativa

La sabateria Can Baldiret del centre d’Olot, és un dels comerços que ha estat obrint ja aquesta setmana al públic, amb cita prèvia i amb les mesures de protecció pròpies de la fase 0 del desconfinament en el servei del seu producte.

Jordi Rubio, Can Baldiret: Ho hem posat tot a les xarxes socials i aquí als aparadors, el nostre telèfon. Ens truquen, quedem en una hora i llavors ens demanen el que necessiten. Els hi donem uns peucs per ficar-se a sobre els seus mitjons, els donem la sabata i  se l’emproven. Si se la queden cap problema, sinó els hi tirem una mica de producte per sobre per desinfectar una mica.

Si bé van començar de manera tímida, des de principi de setmana, cada cop han estat més els comerços que han obert amb cita prèvia al centre d’Olot. L’Associació de comerciants d’Olot anima als autònoms a obrir amb la normativa que implica la fase 0 per reprendre una activitat propera a la normalitat a partir de dilluns vinent, dia 11, mentre esperen a rebre concrecions normatives sobre com poden tornar a l’establiment els treballadors als quals s’ha aplicat un expedient de regulació temporal d’ocupació.

Jordi Rovira, president Associació de Comerciants d’Olot: No estem ni al 50 ni al 60%. Estem en un percentatge molt baix. Espero que des de dilluns, tot i no canviar de fase, els comerciants es plantegessin obrir els seus comerços, sempre els autònoms, perquè hem de buscar la regulació dels que tenen personal amb ERTO i tot això que hauran de consultar amb els seus gestors.

La restauració garrotxina, que pot preparar menjars per emportar, s’havia preparat per obrir les terrasses al 50% a partir de dilluns. Els allotjaments també podien obrir excloent les zones comunes. El sector viu la proposta de mantenir-se a la fase 0 amb resignació, tot esperant que la situació no s’allargui en el temps. Reclama definició en la normativa, previsió sense improvisació i ajudes per sobreviure al confinament.

Gerard Xifra, president Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: Anem massa a cop de noticia de mitjà de comunicació, a cop de discurs polític però no amb una reglamentació darrera molt reforçada que ens apliqui unes mesures molt clares amb l’obertura dels establiments.

Les reunions de fins a 10 persones i l’obertura de centres de culte fins a un terç de la seva capacitat també haurà d’esperar a la Garrotxa i a la resta de la regió sanitària de Girona.

x