El col·lectiu sanitari commemora el Dia Internacional de la Infermeria adaptant la feina a la pandèmia del coronavirus

Fa 200 anys va néixer Florence Nightingale, infermera britànica considerada com la creadora del primer model conceptual de la infermeria moderna. Va ser qui va demostrar la importància de les cures, i aquest dimarts es commemora el seu naixement.

El col·lectiu d’infermers i infermeres ho viu enmig d’una situació que ha posat de relleu la importància de la seva tasca dins un sistema sanitari.

Carme Pastor, cap d’infermeria Hospital d’Olot: L’infermera té capacitat d’humanització, d’adaptació i de lideratge, i tot això ara s’ha fet visible amb la situació viscuda arran del COVID-19.

A l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i a les Àrees Bàsiques de Salut hi ha 139 infermers i infermeres, de les 560 persones que hi ha en plantilla. La situació generada pel coronavirus ha obligat a dur a terme canvis en les seves tasques: el personal ha hagut de treballar a la unitat de crítics, muntada temporalment, procedent sobretot de quiròfan. Així mateix, han fet funcions d’acompanyament familiar, destinades a prevenir nous contagis entre la població; i tot això amb unes condicions de feina complicades.

Carme Pastor, cap d’infermeria Hospital d’Olot: Ens hem hagut de tornar a formar en algunes coses, i els equips de protecció fan que tot el treball sigui més feixuc.

També han hagut de fer un esforç per contenir la incidència del virus al centre hospitalari.

Carme Pastor, cap d’infermeria Hospital d’Olot: Més que allargar jornades de treball hem allargat dies per gaudir de més descans. És veritat que en alguns casos hi ha hagut més hores de jornada laboral, però ha estat específicament en serveis que no teniem creats i hem hagut de sobreposar-nos a la situació.

Segons la Organització Mundial de la Salut, que ha designat aquest 2020 com l’Any Internacional del Personal d’Infermeria, calen 9 milions d’infermers i infermeres per garantir la cobertura sanitària universal de cara al 2030.