El Consell Comarcal aprova una moció per evitar el malbaratament dels productes de proximitat durant la crisi del coronavirus

El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa celebrat aquest dijous de manera telemàtica ha aprovat per unanimitat una moció que, a iniciativa del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha posat l’accent en l’aprofitament del producte de proximitat que, per causa de la situació d’excepcionalitat generada per la crisi del coronavirus, ha pogut generar un exedent.

El portaveu d’ERC al Consell Comarcal, Miquel Reverter, ha estat l’encarregat de presentar la moció, que contenia dos punts a aprovació. D’una banda, l’activació dels mecanismes oportuns per part de la corporació perquè els excedents de productes generats durant la crisi arribin a les entitats socials i, a través d’elles, a qui més ho necessiti. D’altra banda, la moció sol·licitava donar visibilitat als productors de la comarca que no disposen de botiga i venen directament a bars, restaurants, establiments d’hostaleria i de naturalesa no alimentària, a través d’una plataforma web anomenada Garrotxa Kilòmetre Zero.

La proposta ha pogut ser acollida i consensuada per la resta de grups abans de la seva presentació al ple.

Fina Surina, portaveu de JxCat al Consell Comarcal: Volia destacar el valor del consens. Ens hem sentit còmodes acollint la proposta del grup d’Esquerra. No volem permetre el malbaratament del producte de proximitat de la Garrotxa perquè acabi a les escombraries.

Josep Guix, portaveu del PSC al Consell Comarcal: El producte de proximitat no genera petjada ecològica i, en canvi, dona una seguretat alimentària. Volia aprofitar per fer una crida a les administracions perquè ajudin al sector.

Lluís Riera, portaveu de la CUP al Consell Comarcal: La moció té un component emocional i la Garrotxa Kilòmetre Zero aporta un concepte que és de futur.

El ple del Consell Comarcal d’aquest dijous també ha aprovat, amb els vots favorables de l’equip de govern de JxCat, l’abstenció de la CUP i els vots en contra d’ERC i el PSC, la nul·litat dels convenis amb les AMPA de l’Escola Bisaroques, Joan Roura, Malagrida, Pla de Dalt, Verntallat i Parvulari d’en Bas per a la prestació del servei de menjador escolar. La nul·litat ha coincidit amb la finalització dels respectius convenis, així com la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos, que estableix que les AMPA poden tornar a gestionar el servei de menjador. Tot i això, a hores d’ara encara no s’ha publicat el decret que ha de regular-ho.

Tots els grups representats al Consell, inclòs l’equip de govern, que ha votat a favor de la nul·litat dels convenis, han criticat la falta de concreció per part del Departament d’Educació de la Generalitat, que deixa dubtes sobre qüestions com la viabilitat de la gestió del servei al global de menjadors escolars, i més tenint en compte la situació excepcional que deixa la crisi del coronavirus. El president del Consell, Santi Reixach, ha explicat que han parlat amb totes les AMPA esmentades i totes han acceptat fer-se càrrec de la gestió del servei.

x