Les atencions d’urgències a l’Hospital d’Olot disminueixen un 60% durant la pandèmia

Les atencions presencials de les urgències de l’Hospital d’Olot han disminuït un 60% des del començament de la crisi del coronavirus. Moltes de les complicacions sanitàries menys greus que podien portar les persones al servei han estat resoltes a través dels consultoris o amb una trucada al 061. Segons el centre, en aquestes darreres atencions el descens ha estat del 70%. Hi hauria diferents motius al darrere.

Pau Aguiló, cap del servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot: “Un factor molt important és que la gent s’ha conscienciat i fa un ús molt responsable de les urgències hospitalàries, i d’aquesta forma no s’exposen al virus i a altres possibles malalties. El temor de la gent també ha fet que es reduïssin les atencions.”

Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona: “La població ha fet cas a les recomanacions que se li feien, d’acudir només en cas d’urgències importants. Però també hi ha jugat la por: es va veure des dels primers dies que els hospitals podien ser focus importants de contagis, i per tant millor evitar-los.”

Es redueixen les atencions per accidents

Segons l’Hospital d’Olot, també s’ha notat una reducció important de les urgències per politraumatismes derivades d’accidents de trànsit: la menor mobilitat de la població ha fet que hi hagi un descens de més del 80%, passant de les 60 atencions per accident el 2019 respecte a les 10 del mateix període d’enguany. Des del Col·legi de Metges, però, s’alerta que el relaxament pot comportar de nou situacions de massificació del servei d’urgències.

Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona: “A poc a poc es recuperarà l’activitat, i aviat no tardarem a dir a la gent que ha de fer servir les urgències de forma adequada.”

De totes maneres, des de l’Hospital es recorda que les persones que presentin símptomes greus no esperin a visitar el servei d’urgències per evitar mals majors, perquè els centres estan preparats per garantir l’atenció amb seguretat.

Des de l’inici de la crisi del coronavirus, s’han atès 530 urgències de pacients amb simptomatologia respiratòria, un 30% del total. Es demana que en cas d’acudir a urgències, es redueixi tant com es pugui el nombre d’acompanyants del malalt.

x