Què es pot fer a partir d’aquest dilluns, dins la Fase 1 de desescalada?

La Garrotxa entra aquest dilluns a la Fase 1, conjuntament amb la regió sanitària de Girona. Tot i la vigència de l’estat d’alarma, i per tant la restricció de la mobilitat, hi haurà certs àmbits del confinament que seran més flexibles.

La circulació

L’entrada a la Fase 1 comporta la lliure circulació dins de la regió sanitària, sense cap limitació d’horari. Tot i això, es mantenen vigents les restriccions per a les passejades i l’esport individual, especialment les que afecten a poblacions amb més de 5.000 habitants. Només es podrà canviar de regió sanitària per motius sanitaris, laborals, professionals o d’assistència a persones grans o depenents. La distància de seguretat entre persones es manté en dos metres.

Les trobades

En aquesta fase es podran retrobar famílies i amics: es permeten les reunions de fins a un màxim de 10 persones, i cal respectar la distància de seguretat; també es recomana utilitzar mascareta i altres mesures com la higiene de les mans. Les reunions es poden fer als domicilis, a zones comunes o a l’espai públic.

El transport

Canvia l’ocupació dels vehicles. Mentre tots els ocupants convisquin al mateix domicili, no hi ha problemes de separació al mateix vehicle. En cas que no visquin a la mateixa llar, només podran viatjar dues persones per fila de seients i amb mascareta. Pel que fa a les motocicletes o ciclomotors, les dues persones hauran d’anar amb casc integral amb visera o bé mascareta.

Les botigues

Els locals i establiments de menys de 400 metres quadrats poden obrir amb una ocupació màxima del 30% de la botiga, i no caldrà cita prèvia. Cal garantir una distància mínima de dos metres entre clients: en cas que no es pugui per l’espai, només podrà haver un client dins l’establiment. S’ha de donar un horari de servei prioritari a majors de 65 anys. També poden reobrir les administracions de loteria. D’altra banda, podran obrir amb cita prèvia els concessionaris, les estacions d’ITV i els centres de jardineria. Cal que les botigues netegin i desinfectin les instal·lacions dues vegades al dia, garanteixin la ventilació del local, no permetin utilitzar els serveis, prevenir els riscos del personal, posar a disposició dels clients gels hidroalcohòlics, i desinfectar diàriament els uniformes i la roba de feina. Els emprovadors s’han de netejar després de cada us.

Els bars

De moment, els establiments d’hostaleria i restauració només poden atendre al local si tenen terrasses a l’aire lliure. L’ocupació màxima és de 10 persones en una taula, i només estan permeses la meitat de les taules respecte l’any anterior. Cal desinfectar les taules i cadires entre un client i el següent, s’evitaran les cartes impreses per evitar el contacte físic, i s’eliminaran els productes d’autoservei com tovallons o escuradents.

Els equipaments culturals

Les biblioteques poden tornar a obrir amb els serveis de préstec i devolució d’obres, i les lectures en sala sobre aquell material que no es pugui extreure de l’equipament. Tampoc es poden utilitzar els ordinadors. Els museus poden obrir les exposicions temporals amb un terç de l’aforament de les sales, i no poden estar disponibles ni les audioguies ni els fulletons. Els locals d’espectacles no poden superar les 30 persones en espais tancats. A l’aire lliure poden arribar a les 200 persones, i en tot cas no poden tenir un aforament superior al 30%. No es podrà lliurar documentació en paper.

Els enterraments

Fins ara, els comiats per defunció i el dol havien viscut restriccions severes. A partir de dilluns, les vetlles es poden fer amb un límit de 15 persones a l’aire lliure, i 10 persones en espais tancats. Pel que fa als enterraments o els comiats per incineració, es restringeix l’assistència a 15 persones, sense tenir en compte a qui oficia la pràctica del ritu funerari. S’insisteix a mantenir la distància de seguretat.

Els llocs de culte

Es permet l’assistència a esglésies o altres llocs de culte mentre no es superi un terç de l’aforament, amb una persona per cada metre lineal de banc o separades un metre de distància entre cadires. L’aforament màxim s’ha de publicar en un lloc visible, i és obligatori l’ús de mascareta i desinfectar els espais utilitzats, a més de posar a disposició gels hidroalcohòlics i organitzar les entrades i sortides. No es permet l’ús d’aigua beneïda, i en el cas de fer el culte descalç, cadascú s’haurà d’usar catifes unipersonals i s’haurà de desar el calçat en bosses separades. També s’ha d’evitar el contacte personal, la distribució de material o tocar objectes de devoció.

Els equipaments esportius

Les instal·lacions esportives a l’aire lliure es reobren al públic, per tal que tothom hi pugui accedir. S’haurà de concretar cita prèvia i es permetrà un aforament màxim del 30%. Queden excloses les piscines.

Els hotels

Poden reobrir, però la restauració i la cafeteria hauran de ser exclusivament per als clients. Les zones comunes han de seguir tancades, així com les piscines, els gimnasos o altres espais que no siguin imprescindibles per a l’allotjament.