Ha mort el rapsode olotí Joan Llagostera a l’edat de 90 anys

El rapsode Joan Llagostera i Serra ha mort a l’edat de 90 anys. Olotí d’una gran sensibilitat artística i cultural, va cultivar la rapsòdia des de ben jove fins als últims mesos de la seva vida, quan encara se’l va poder veure participant a diversos recitals i en trobades com el Cau de Poesia dels Amics de les Lletres Garrotxines, entitat a la qual estava vinculat.

Coneixia i recitava poemes de memòria com l’Elogi de les muntanyes de Josep Maria de Segarra, que ara fa tres anys va recitar al Centre Excursionista d’Olot dintre el marc de l’anomenat ‘Bouket de sentiments’ per commemorar la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Joan Llagostera, entrevistat en qualitat de rapsode per Maria Rigola l’any 1956. Arxiu de Josep Maria Canals

Llagostera també coneixia l’art de l’escultura, la ceràmica i el pessebrisme. Com a vocal, va formar part de la junta directiva de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa.

En l’àmbit interpretatiu, van ser altament conegudes les seves participacions a Els Pastorets del Centre Catòlic d’Olot, on al llarg de la seva vida va posar-se a la pell de bona part dels personatges de l’obra. Darrerament havia interpretat a Soff, el pastor més veterà i savi del poblat de l’alcalde Borrego en aquesta història.

La darrera vegada que Joan Llagostera va interpretar el personatge de Soff va ser aquest passat Nadal amb motiu de la recuperació de Els Pastorets al Centre Els Catòlics d’Olot, 12 anys després de la darrera representació, en l’adaptació dirigida per Santi Jou.

Joan Llagostera interpretant al personatge de Soft en la darrera representació de Els Pastorets d’Olot al Centre Els Catòlics

Amb 90 anys, Llagostera va brodar el personatge del vell Soff, dotant-lo d’una il·lusió i sensibilitat que van traspassar la quarta paret, arribant fins al pati de butaques en les dues funcions que es van portar a terme a l’ateneu olotí.