Els centres educatius garrotxins esperen més concreció per a la tornada a les aules

Josep Bargalló, Conseller d’Educació:  Venim d’una emergència sanitària i al setembre estarem en emergència educativa.

 Així va anunciar el Departament d’Educació el retorn a les aules el proper setembre. El curs acabarà de forma telemàtica el 19 de juny, però el retorn progressiu a les aules començarà el dia 1 si la Garrotxa entra en la fase 2 del desconfinament.

Serà sense classes, només per oferir suport als alumnes i amb mesures estrictes de salut pública i desinfecció. Un anunci que els centres han rebut amb molts dubtes.

Miquel Àngel Zarza, Director Escola Pia Olot: Penso que és un document pobre perquè hauriem de tenir més informació per poder obrir amb garanties. Tot i que nosaltres, la màxima il·lusió, si podem obrir l’1 de juny, obrirem.

A Primària i Secundària, alumnes podran anar al centre de forma voluntària per rebre suport i orientació. Es prioritzaran els de cursos finalistes, és a dir, 6è, 2n de Batxillerat, 4rt d’ESO i 2n Cicle d’FP. En aquests últims podrà haver-hi fins a 15 alumnes per espai i en el cas de Primària 13. Les llars d’infants, de la seva banda, podran atendre 5 nens per espai, excloent els que tenen menys d’un any.

Mariona Camps, Regidora Educació Aj. Olot: La voluntat és obrir però amb totes les mesures de seguretat possible, no volem que hi hagi cap escletxa perquè prima la seguretat de tots.

De cara al setembre, l’activitat serà presencial i amb grups més reduïts, i caldran més espais municipals per reprendre l’activitat lectiva amb garanties. El Departament ja ha anunciat que no doblarà les plantilles i que els docents majors de 60 anys en situació de risc no es podran incorporar a la feina.

Miquel Àngel Zarza, Director Escola Pia Olot: Els centres concertats li demanem al Departament, com ho farem per substituir aquesta gent?

Jordi Antiga, Director Institut La Garrotxa: Hi ha tres variables que seran difícils de combinar, la conciliació familiar, el tema dels espais, que aquí Olot ja fa temps que anem molt apretats als instituts, i el tema de la plantilla, que hi ha d’haver un increment que serà molt difícil d’assumir.

Mariona Camps, Regidora Educació Aj. Olot: Cada centre té més o menys espais, tots en tenen pocs de lliures, algun centre que cap. Haurem de mirar com ens hi podem ajustar a nivell de ciutat.

 Bargalló també ha advertit que els centres no tancaran a l’estiu, per acollir activitats municipals i de lleure.