Mestres i educadors de les escoles bressol de la Garrotxa reclamen més temps i reflexió abans de reobrir els centres

Mentre els parcs infantils continuen tancats, el Departament d’Educació demana a les escoles bressol que reobrin les seves portes a partir d’aquest proper dilluns.

El grup de treball de la Petita Infància de l’associació Rosa Sensat, que integra més de 40 mestres i educadors de la Garrotxa i de la resta de la demarcació de Girona té dubtes sobre com fer compatible les normes de distància i seguretat del pla de reobertura amb l’acompanyament emocional a l’infant de 0 a 3 anys, així com el sentit educatiu dels centres. Els dubtes s’han mantingut després de les  reunions amb inspectors del Departament.

Gemma Gascons, educadora escola bressol: Com pots acompanyar un infant dins la distància, amb unes mesures com la mascareta…

Amb la reobertura de les escoles bressol, es determina que cada nen i nena haurà de disposar de com a mínim quatre metres quadrats, amb una ràtio més reduïda, fins a cinc nens i nenes.

Gemma Gascons, educadora escola bressol: No es trobarà el mateix nombre d’infants, no es podrà utilitzar tots els espais del centre, els horaris de les escoles seran més limitats.

L’horari per a l’acollida dels fills de pares que no se’n puguin fer càrrec serà de les 9 del matí a la 1 del migdia.

Gemma Gascons, educadora escola bressol: Una companya els agafarà el nen de les mans, literalment, perquè aquests nens porten tres mesos tancats a casa dins del nucli familiar i ara han de retornar. Aquella adaptació que no tindrem temps de fer.

Eva Sargatal, educadora escola bressol: Sabem que estem interferint en el seu procés natural d’aprenentatge, prohibint que els infants es relacionen entre ells i es relacionin de forma natural.

Per tots aquests motius, escoles bressol privades d’Olot com la de Missi Casacuberta han decidit que no obriran portes a partir de dilluns.

Missi Casacuberta, responsable escola bressol privada: Amb aquestes condicions seria l’antítesi de tot el que hem anat dient que és l’escola de la petita infància.

El grup de treball de la Petita Infància de l’Associació de Mestres Rosa Sensat s’han adherit a un document en resposta al pla de reobertura del Departament d’Educació per a l’etapa de 0 a sis anys que ja compta amb més de 2.000 adhesions en 48 hores a tot Catalunya.

Eva Sargatal, educadora escola bressol: És un retorn que no ens ha permès asseure i parlar i elaborar uns protocols com creiem que els infants i les seves famílies mereixen. Proposaríem sobretot un temps per poder conversar, però de poder conversar a nivell global, de professionals, no pas només de polítics.