El Firal d’Olot ha celebrat 500 anys d’història

El passeig de Miquel Blay d’Olot, o més conegut com el Firal, és una de les zones més emblemàtiques del centre de la ciutat.  L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, amb una publicació a les seves xarxes socials, ha commemorat el naixement d’aquest punt neuràlgic de molts olotins i olotines.

Amb la reconstrucció de la ciutat que es va iniciar després dels terratrèmols del s.XV, la plaça Major no donava a l’abast per acollir el mercat setmanal i l’espai no podia fer front a l’afluència de gent i bestiar de les dues fires anuals de primavera i tardor que es celebraven a la ciutat des del s.XIII.

El Consell de la vila, l’òrgan de govern local en aquells moments, va comprar l’any 1520 uns terrenys propers a l’església de Sant Esteve d’Olot, per disposar d’un indret on tenir “lo firal del bestiar”: una àmplia esplanada lliure d’obstacles que pogués fer front periòdicament a l’arribada de grans quantitats d’animals els dies de fires.

Xavier Puigvert, arxiver Arxiu Comarcal Garrotxa: És la primera vegada que tenim constància  que existeix un lloc anomenat el Firal. L’esplanada es va comprar a un particular a canvi d’una exempció d’impostos per a ell i la seva família. És un fet ben documentat gràcies a que el notari de 1520 va recollir aquesta informació.

No va ser però fins l’any 1724 que l’Ajuntament d’Olot va comprar part de les terres per ampliar aquest espai. Va ser aleshores quan es va treure l’escorxador de la vila i les forques on es penjaven els condemnats fins el 1720.

L’arranjament del Firal, convertint-lo en un passeig, va ser una de les principals actuacions urbanístiques dutes a terme a Olot en la primera meitat del s. XIX. Les obres, amb diners comunals i una subscripció voluntària, van efectuar-se el 1848.

ACGAX, Col·lecció d’imatges de Esteve Morer Toronell.