Ecologisme, feminisme i revolució, els tres principis de la 25a Sobrecàrrega

En el marc de la concentració que organitzen de cada dilluns ANC Garrotxa i Òmnium Garrotxa davant de l’Ajuntament d’Olot, ahir al vespre va tenir lloc la presentació d’una nova sobrecàrrega per part de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa. I es que ja fa més de dos anys que l’entitat explica l’actual situació a Catalunya construint reproduccions i versions del quadre de ‘La càrrega’ de Ramon Casas, on es recrea una càrrega de la Guàrdia Civil contra una mobilització obrera del tombant del segle passat.

L’artista d’aquesta 25a sobrecàrrega ha estat l’artista visual Francesca Llopis, que forma part del Grup d’Artistes de la República. L’obra, anomenada ‘L’empoderada ecofeminista de la República Catalana’, crea una mena de diàleg entre l’estàndard i l’escenari repressiu del quadre a partir de la imatge performàtica de l’artista al centre.

Francesca Llopis, artista: Era aquesta heroïna. Aquesta dona que d’alguna manera surt del mateix poble, perquè surt del fons, i avança embolicada amb aquesta mena d’empoderada que representa tots aquests principis que per mi representen la futura República de Catalunya, que l’abraça que surt endavant com un acte gairebé de gaudi, de desig, de voluntat de que ho farem i que ens ensortirem.

Després d’una presentació per part de l’artista, acompanyada per diversos artistes del Col·lectiu de Barcelona, es va procedir a fer un minut de silenci, seguit del cant dels segadors i crits d’independència al final de la concentració.