Fins a finals d’abril les residències d’Olot van patir un total de 21 morts confirmades per coronavirus

Fins a finals d’abril el coronavirus va causar un total de 21 morts confirmades entre els residents dels centres geriàtrics d’Olot. Aquestes 21 defuncions s’han concentrat en tres de les sis residències que hi ha a la ciutat.

A la del Tura, tot i les precaucions preses des de l’inici de la pandèmia, el virus ha causat la meitat de les morts confirmades per coronavirus, 11, a més de 22 defuncions sospitoses amb simptomatologia compatible.

Montse Valdayo, director Residència Santa Maria del Tura d’Olot: Quan la gent se’t mor i tu no pots parar, la impotència, la ràbia i el dolor et supera.

A La Caritat es van produir nou defuncions confirmades per coronavirus, a banda de set casos sospitosos, en un centre amb una cinquantena de residents.

Teia Anglada, directora Residència La Caritat d’Olot: Quan el virus t’entra i quan som de les primeres residències on entra el virus en aquesta primera fase hi ha una dificultat d’informació. Després ha estat diferent i hem tingut unes pautes molt més clares. En una fase inicial vam fer el que vam poder amb els nostres coneixements.

La residència Montsacopa també va patir una defunció per coronavirus.

Salvador Vilà, director gerent Residència Montsacopa d’Olot: Les famílies que no podien estar al seu costat, no podien venir a la residència. Això també era una situació dura i complexa.

La pandèmia ha deixat a la llum les limitacions sanitàries pròpies d’uns centres de naturalesa eminentment residencial en la seva concepció.

Montse Valdayo, director Residència Santa Maria del Tura d’Olot: És un domicili. Si la gent s’esperava que això era un hospital, és desconeixement.

Salvador Vilà, director gerent Residència Montsacopa d’Olot: Les residències estan donant serveis mínims, que estan molt bé, però són serveis mínims.

Des dels centres, es reivindica una atenció de futur a curt termini que posi el focus en l’atenció sanitària, a més de la centralitat de la persona resident.

Montse Valdayo, director Residència Santa Maria del Tura d’Olot: Hem d’intentar buscar una manera de poder fer lligar el que és l’atenció sanitària i l’atenció centrada en la persona.

Salvador Vilà, director gerent Residència Montsacopa d’Olot: No podem sanitaritzar excessivament els residències posant per sobre el valor de la seguretat per sobre de la intimitat i la privacitat.

Teia Anglada, directora Residència La Caritat d’Olot: Si mirem altres països els models són diferents. Estan en unitats de convivència més petites i això afavoreix l’atenció centrada en la persona. Aquí s’haurà de replantejar el model.

x