Les Planes d’Hostoles limita l’aforament dels seus gorgs a 200 persones amb un sistema de tiquet de pagament

Garantir un accés segur als gorgs i vetllar per la seva preservació: és el que vol promoure Les Planes d’Hostoles amb els seus espais singulars del riu Brugent, els gorgs de la Plana, el Molí dels Murris, Can Poetí i Santa Margarida. Per a aconseguir-ho, durant els propers mesos implementa un sistema de control per evitar la massificació de l’espai. Per una banda, estableix un tiquet obligatori d’accés, que es pot adquirir de forma online o al mateix aparcament habilitat. El seu preu és de tres euros al dia per adult, deixant l’entrada lliure als menors de 12 anys.

Eduard Llorà, alcalde de Les Planes d’Hostoles: “Estem millorant la visita de les persones que venen als gorgs. Entenem que han de poder contribuir amb el sosteniment del sistema per preservar els gorgs en un futur”

El sistema també permetria controlar millor possibles riscos afegits pel coronavirus. D’altra banda, també s’ha establert un aforament limitat a 200 persones per accedir als gorgs; la intenció d’aquest aforament és la preservació del medi natural. Per garantir-ho, hi haurà nou informadors que controlaran que els quatre gorgs habilitats, desviant els usuaris segons la massificació de cada punt. Segons els seus impulsors, es tracta d’una iniciativa pionera.

Marc Vilahur, director Fundació Emys: “És un projecte que té la vocació de canviar l’actitud de la ciutadania envers el patrimoni natural i definir els usos i accions que es poden fer als espais protegits.”

A priori els veïns de Les Planes tindrien garantit l’accés als gorgs i quedarien fora del nou sistema. Es preveu que el cost de les mesures implementades rondarà els 45.000 euros. Els gorgs de Les Planes d’Hostoles van registrar l’any passat la visita de 20.000 persones.