Diverses entitats reclamen a Olot la regularització de tots els migrants en el Dia Internacional del Refugiat

Amb discursos en públic i música. D’aquesta manera, diverses entitats i particulars han tornat a desafiar la pluja aquest dissabte a Olot, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades. La concentració, convocada al Firal petit, ha denunciat les més d’un miler de persones mortes al Mediterrani després de fugir del seu país i no trobar vies legals ni segures per accedir a Europa. També han denunciat les condicions de vida a Catalunta dels joves que migren sols, i han recordat agressions policials i els atacs contra migrants sols a Premià de Mar.

Entre les entitats convocants, es trobava la Xarxa Autònoma d’Acollida de Joves. Es calcula que a la Garrotxa viuen una vuitantena de joves que han migrat sols, la majoria amazics procedents del nord del Marroc. Més de la meitat ja han assolit la majoria d’edat, però l’entitat només té constància d’una sola persona que ha trobat feina. La majoria no disposa de permís de treball. Alguns han estat acollits a casa d’altres persones o estan ocupant habitatges.

La concentració ha demanat la regularització de totes les persones en situació administrativa irregular, autoritzacions de residència i feina, el dret a la vida familiar i residència de menors, l’alliberació dels internats en CIE’s, la fi de les devolucions en calent, les detencions per perfil ètnic racial i la derogació de la llei d’estrangeria.

Els convocants, entre els quals també s’hi trobava Sàgoe Olot, La Forja, Arran i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, consideren que la COVID-19 ha mostrat que hi ha persones de primera i de segona, i han comminat a tothom a acabar amb el virus del racisme.