Els pastissers encaren una revetlla de Sant Joan amb un notable increment de les vendes respecte d’anys anteriors

Des de la prehistòria, moltes civilitzacions han commemorat el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any. Però Sant Joan, tot i que pot semblar una festa totalment religiosa, és potser la més pagana de les festes cristianes, i la seva celebració, plena d’aigua, foc, música i alegria, l’apropa més a un divertit aquelarre que a una festivitat religiosa. Aquí entra en escena la coca de Sant Joan, que  és una de les coques més populars de Catalunya. La coca es deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol.

Avui dia n’hi ha d’infinitat de varietats, confitada amb massapà, crema o nata i pinyons o la de llardons, tot i que la més tradicional és la de fruita confitada.

Jordi Ferrer, Pastisseria Ferrer: La típica de fruites o també farcida de cabell o de full i llardons, però mirant els encàrrecs que hi ha de moment, les farcides de crema i de crema cremada semblen que seran les que sortiran més aquest any.

Aquest Sant Joan però, serà un dels més atípics que haguem viscut mai. I es que després de tres mesos de confinament rigorós i de viure en estat d’alarma, es palpen en l’ambient les ganes de gaudir de celebracions i festivitats.

De fet, des del gremi de pastissers, asseguren que els encàrrecs i les vendes han augmentat significativament aquest any respecte l’any passat.

Jordi Ferrer, Pastisseria Ferrer: Mirant encàrrecs de l’any anterior i del passat, el número a hores d’ara és bastant més alt. La gent té ganes de coca, té ganes de revetlla i té ganes de passar-ho bé.

 

x